Fysik

Bevægelse i flere dimensioner - Skrå kast - HASTER!

01. september 2011 af Faka (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Hej allesammen. 

Er der nogen, som kan hjælpe mig med den vedhæftede opgave:


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Lad os starte med opgave a).

Find tiden t, som det vil kræves at bevæge sig x = 40m i x-retningen. Herefter kan du indsætte t, i bevægelsesligningen, som gælder for y-retningen og på den måde finde hastigheden vo .


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2011 af Jerslev (Slettet)

#1: En noget nemmere metode er direkte indsætning i formlen for de skrå kast, hvor den eneste ubekendte er hastigheden v_0.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Jamen, så vil jeg anbefale den løsningsmetode. Jeg er selv ikke i besiddelse af en formelsamling lige nu.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den løsningsformel kan selvfølgelig udledes igen, men man kan da også anvende den metode, du foreslår i #1.

Hvis begyndelsesfarten er v0 , er den konstante hastighed i vandret retning vx = v0·cos(53º) , og der skal benyttes tiden t0 for at bevæge sig afstanden s0 = 40m i vandret retning, bestemt ved

s0 = vx·t0 , eller

t0 = s0 / vx = 40m / (v0·cos(53º))

I lodret retning er begyndelsesfarten vy = v0·sin(53º), pegende opad, så vi finder

y(t) = -(1/2)g·t2 + vy·t ,

hvor vi regner nulpunktet for y til toppen af rampen. Til tiden t0 fra før, skal vi så have y(t0) = -15m , dvs.

-(1/2)g·s02 / vx2 + vy·s0 / vx = -15m , dvs

(1/2)g·s02 / (v0·sin(53º)2 = 15m + s0/tan(53º) , og dermed

v02 = (1/2)g·(s0/sin(53º))2 /(15m + s0/tan(53º)) , (hvor s0 = 40m) , der giver

v0 = 16,52m/s = 59,5km/t


Svar #5
02. september 2011 af Faka (Slettet)

Tak Andersen11!! 

 

Er der evt. nogen der kan b-opgaven? Et råd til udregning, hvilket formel eller metode, der skal benyttes ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Opskriv x(t) og y(t) med v0 lig med den halve værdi af værdien i #4. Beregn y(t) til det tidspunkt, hvor x(t) = 40m , og beregn x(t) til det tidspunkt, hvor y(t) = -100m, og afgør derved, om han først rammer vandet eller den modstående væg i slugten.


Skriv et svar til: Bevægelse i flere dimensioner - Skrå kast - HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.