Matematik

Hvordan finder jeg vinklen mellem byerne?

15. september 2011 af Hansen26 (Slettet)

 Hej

Jeg sidder med en matematik opgave, og jeg er gået lidt i stå.

Den indledende tekst lyder sådan her; 

Eratosthenes målte vinklen mellem Syeene og Alexandria. Herved fandt han, at afstanden mellem de to byer svarer til 1/50 af jordens omkreds.

Opgaven er så følgende;

Beregn vinklen mellem de to byer målt i grader

 

Mit spørgsmål er så; Hvordan gør jeg det? 

Jeg vil ikke have svaret, men vil blot udregningsmetoden :)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Her er et hurtigt hint: Hvor mange grader er Jordens omkreds (antager at den er cirkelformet)?


Svar #2
15. september 2011 af Hansen26 (Slettet)

360 grader

 


Svar #3
15. september 2011 af Hansen26 (Slettet)

Okai, skal jeg så tage 1/50 af de 360 grader?

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Det lyder som en god ide.

Virker det ikke rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. september 2011 af AskTheAfghan

1)       s = ( (2πr)/360 ) · θ       ,      θ = Degree         ...    Deg = Rad · (180º/π)

2)       s = θ · r                         ,      θ = Radian          ...    Rad = Deg · (π/180º)

    ... hvor s = cirkelbuen   og   r = radius


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det var en ganske imponerende bedrift af Eratosthenes, at han for mere end 2200 år siden var i stand til at beregne størrelsen af Jordens radius. Han vidste, at Solen ved middagstid, når det var sommersolhverv, stod i zenith lodret over observatøren i byen Syene, mens han havde målt Solens højde på samme tid og dag i året i byen Alexandria til at være 1/50 af cirklens omkreds syd for zenith. Denne vinkelforskel θ fortolkede han ud fra byernes forskellige placeringer på den kugleformede Jord. Han antog, at Alexandria lå stik nord for Syene, og ud fra rejsetiden på kamelryg mellem Alexandria og Syene, bestemte han afstanden s mellem de to byer. Ved at benytte formlen i #5, kunne han så beregne radius r af den kugleformede Jord:

r = s/θ .

Der er nogen tvivl om i dag, hvor stor hans længdeenhed var, men der er ingen tvivl om, at han bestemte størrelsen af Jordens radius med nogle få (2 til 10) % nøjagtighed. Og Jorden har været rund lige siden.


Skriv et svar til: Hvordan finder jeg vinklen mellem byerne?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.