Matematik

Hurtig hjælp

24. september 2011 af Clickx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Go' aften SP.

Skal reduceer denne brøk, men kan ikke lige huske hvorda det er jeg går fra f.eks. 12a/7 til 12/7a.

Nogen der kunne forklare mig det?


Svar #1
24. september 2011 af Clickx (Slettet)

seriøst?


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2011 af PeterValberg

Du nævner et eksempel, men ikke den brøk, du skal reducere, - må vi ikke få den ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
24. september 2011 af Clickx (Slettet)

den brøk der er, er den der skal reduceres


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2011 af DaDam (Slettet)

ganger du ikke bare på tværs?


Svar #5
24. september 2011 af Clickx (Slettet)

Brøken hedder 3a/7b*4b og skal give 12/7a


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2011 af PeterValberg

Da du ikke har sat parenteser, så antager jeg at situationen ser således ud:

hvilket jo er en brøk, der skal multipliceres med et tal, hvilket gøres ved at multiplicere tallet på tælleren:

hvilket kan omskrives (vha reglen fra før):

hvilket ikke kan forkortes yderligere, da 12 og 7 ikke har en fælles divisor større end 1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
24. september 2011 af Clickx (Slettet)

(3a/7b) * 4b
 

Bedre?!


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2011 af PeterValberg

Okay, det sagde du jo ikke noget om tidligere :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
24. september 2011 af Clickx (Slettet)

ganger man så bare med a på begge sider?

 


Svar #10
24. september 2011 af Clickx (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. september 2011 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

I dette tilfælde skal du kun gange 3 og 4 sammen. 

Hvis jeg forstår dit spørgsmål rigtig.


Svar #12
25. september 2011 af Clickx (Slettet)

Det som pvm skriver skriver er jeg også kommet frem til, men jeg kan ikke komme videre fra 12a/7. Og facitlisten siger 12/7a. Hvordan flytter jeg a'et ned i nævneren?


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. september 2011 af PeterValberg

#9 

i forbindelse med reduktion af denne type er der ikke noget, der hedder "begge sider" 
det begreb hører hjemme under ligninger :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #14
25. september 2011 af Clickx (Slettet)

Fint. Det hjalp mig jo ikke yderligere


Svar #15
25. september 2011 af Clickx (Slettet)

Tror jeg har set forkert. Kan det passe bedre hvis resultatet bliver 12/7*a?


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Som pvm har skrevet i #8 er det korrekt, at (3a/7b) * 4b = 12/7·a.

Det er temmeligt sort, hvordan du vil komme fra 12a/7 til 12/(7a), hvis det er det, du mener.
Men at 12·a/7 = 12/7 ·a, følger af at faktorernes orden er underordnet: 12 og a står i tælleren, 7 i nævneren.

Når du flytter noget fra tælleren til nævneren, eller omvendt, ændres fortegnet på eksponenten:1/a  =  a-1
det kan måske være sådan noget, du har tænkt på?

 


Svar #17
25. september 2011 af Clickx (Slettet)

Nogen der vil kigge på to øvrige regnestykker? Ved ikke lige hvordan jeg sætter det op herinde så sender det bare.


Svar #18
25. september 2011 af Clickx (Slettet)

Blot to opgaver om forkortning af brøker^^


Skriv et svar til: Hurtig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.