Matematik

Behøver hjælp til opstilling af ligning

09. oktober 2011 af Linneaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :-)

Jeg har fået en tekst med nogle oplysninger, og jeg skal så opstille en ligning og løse den, men jeg sidder lidt fast nu. Her er teksten:
På en skole er der kontorpersonale, lærere og elever. Der er 3 i den førstnævnte gruppe og 432 i den sidstnævnte gruppe. Hvor mange lærere er der, hvis forholdet mellem antallet af lærere og antallet af kontoransatte er lig med forholdet mellem antallet af elever og antallet af lærere?

Jeg har skrevet det op på denne måde:

kontorpersonale = 3
elever = 432
Lærere: forholdet mellem antallet af lærere og antallet af kontoransatte er lig med forholdet mellem antallet af elever.

Det er ved lærere jeg står af, jeg forstå ikke helt det med forholdet. - Nogen der kan fortælle mig, hvad der menes med forholdet?
- Jeg behøver ikke svaret på selve opgaven, men bare nogle små hints eller guides til, hvordan jeg løser denne opgave.

Mange tak på forhånd! :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2011 af mathon

                    

                                            antalsforhold         antalsforhold         
                        kontor                y                               y2         

                        lærere               x       y                      xy

                        elever                        x                       x2

 

                                y2 = 3
                                x2 = 432

                               x·y = √(x2·y2) = √(3·432) = √(32·144) = √(32·122) = √((3·12)2) = √(362) = 36

 

                                                                 antal      
                        kontor                                  3     

                        lærere                                36

                        elever                               432

                        


Svar #2
09. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Mange tak! Men er det muligt at få en forklaring også? jeg forstår stadig ikke det der med forhold.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. oktober 2011 af rexden1

Et forhold mellem to tal a og b findes fx. ved a / b. eksempel: forholdet mellem 4 og 2 findes ved 4/2 = 2.

På samme måde skal du finde forholdet mellem lærer og kontoransatte og forholdet mellem elever og lærer. 

Du får endvidere af vide at de to forhold skal være lig med hinanden, og så kan du megetr simpelt løse dit problem. 

 

Opskriv dine udtryk:

Lærere / kontoransatte  =  elever / Lærere   <--- Insæt de tal du kender:

Lærere / 3 = 432 / Lærere  <--- Løs ligningen ved at isolere Lærere

Lærere2 = 432 * 3 = 1296  <--- Tag nu kvadratroden på begge sider.

√ Lærere2 = √1296 =>

Lærere = 36 


Svar #4
10. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Mange tak! Det forstod jeg meget bedre! :D


Skriv et svar til: Behøver hjælp til opstilling af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.