Kemi

Rettelse af opg. om mængeberegning

10. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg ville høre om der var en af jer kloge hoveder der vil kigge på denne opgave og sige om jeg har regnet rigtigt? 


Betragt forbrændingen af butangas (C4H10) fra campinggasbeholderen:
C4H10 (g) + O2 (g) → CO2 (g) + H2O (l)
Der anvendes 190 g butan. Beregn massen af den mængde dioxygen, som bruges ved reaktionen, og massen af carbondioxid, som dannes ved reaktionen.


1) reaktionen afstemmes: 2 C4H10 (g) + 13 O2 (g) → 8 CO2 (g) + 10 H2O (l)


2) Molare masse for butan: 4*12 u + 10 * 1,008 u = 58,08 g/mol


Molare masse for O2 : 2*16,00 = 32 g/mol
Molare masse for Co2: 12 + 2*16 = 44 g/mol


3) Stofmængden af butan: n =  m/M = 190/58,08   = 3,27 mol.

For hver 2 butan der bruges, benyttes 13 dioxygen.
Dvs. 6,5 mol dioxygen pr. mol butan.

4) Massen af O2: M * n = 32 g/mol * 21,25 (3,27*6,5) = 680 g

For hver 2 butan der bruges dannes der 8 carbondioxid. Dvs for hver 1 mol butan dannes der 4 mol carbondioxid.

5) Massen af Co2: M* n = 44 g/mol *13,08 (3,27*4) = 575,52 g

Jeg er mest i tvivl om jeg regner massen på O2 og Co2, korrekt ud?

Mvh. nudensnugnu


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2021 af klo102030

Hvordan har du fundet frem til de 21,25? ved massen af O2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2021 af klo102030

Hvilke tal skal jeg eksempel helt præcis bruge for at finde stofmængden for O2?


Skriv et svar til: Rettelse af opg. om mængeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.