Matematik

linje givet ved parameterfremstilling

12. oktober 2011 af JørgenHans (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

 

Jeg har en linje l som er givet ved en paramterfremstiling:

(x,y,z) = (1,2,3) + t(1,-1,1)     t e R   og punktet P(1,3,10)

 

- projicer punktet ind på linjen

 

How do I do that ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2011 af mathon

         Q = (1,2,3)

           enhedsretningsvektoren er
                                                                e = [√(3)/3;-√(3)/3;√(3)/3]

                      

           QPp = (QP · e)·e = ([0,1,7] · [√(3)/3;-√(3)/3;√(3)/3]) · [√(3)/3;-√(3)/3;√(3)/3] =
                                                    2√(3)·[√(3)/3;-√(3)/3;√(3)/3] = [2,-2,2]

                                                                                                                                                                                 

            QPp = OPp - OQ = [2,-2,2]

            OPp = [2,-2,2] + [1,2,3] = [3,0,5]

            Pp = (3,0,5)        da et punkt har samme koordinater som sin stedvektor


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bestem det punkt Q på linien, således, at vektoren QP er ortogonal på liniens retningsvektor.


Svar #3
12. oktober 2011 af JørgenHans (Slettet)

#1 - er der ikke en anden måde at løse dette på - synes ikke at det er nogen jeg kan genkende vi har haft - men synes til gengæld heller ikke jeg kunne finde noget i min mog.

Kan godt se at du tager kvadratroden af 1,-1,1 men bare som brøker men forstår ikke hvorfor.

-hvordan ved du at QPp = (QP * e) * e ?

-hvad betyder det lille p som er sænket ? projektionen ?

-Hvor ved du fra at QP er 0,1,7 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Følger man #2 og lader Q være et punkt på linien svarende til parameterværdien t , er vektoren r = (1,-1,1) en retningsvektor for linien. Vi søger da det punkt Q, for hvilket

PQ • r = 0 , dvs

( (1,2,3) + t(1,-1,1) - (1,3,10) ) • (1,-1,1) = 0 , eller

( (0, -1, -7) + t(1,-1,1) ) • (1,-1,1) = 0 , eller

1 - 7 + t(1+1+1) = 0 , eller

3t = 6, og dermed

t = 2

Punktet Q, der er projektionen af P på linien l, har da koordinaterne

Q: (1,2,3) + 2·(1,-1,1) = (3 , 0 , 5)

 


Svar #5
12. oktober 2011 af JørgenHans (Slettet)

#3

Det giver lidt bedre forståelse. 

Har bare lidt svært ved at se at disse 3 "ligninger" er ens.

( (1,2,3) + t(1,-1,1) - (1,3,10) ) • (1,-1,1) = 0 , eller

( (0, -1, -7) + t(1,-1,1) ) • (1,-1,1) = 0 , eller

1 - 7 + t(1+1+1) = 0 , eller

ville være rart hvis du lige ville fortælle mig hvorledes disse hænger sammen.

Er med på fremgangsmetoden og hvad det er du får som facit - vil bare gerne lige vide hvordan du får de tre til at være det sammen

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

I ligningen

( (1,2,3) + t(1,-1,1) - (1,3,10) ) • (1,-1,1) = 0

reduceres indholdet i den store venstre parentes, idet (1,2,3) - (1,3,10) = (0,-1,-7), til

( (0,-1,-7) + t(1,-1,1) ) • (1,-1,1) = 0 ,

hvor man så ganger ind i den venstre parentes til

(0,-1,-7) • (1,-1,1)  + t·(1,-1,1) • (1,-1,1) = 0 ,

og så udregner man de to skalarprodukter: (0,-1,-7) • (1,-1,1) = 1 - 7 = -6 og (1,-1,1) • (1,-1,1) = 1+1+1 = 3 , så vi får

-6 + 3t = 0 , eller

t = 2


Svar #7
12. oktober 2011 af JørgenHans (Slettet)

#6

ja okay kan godt følge dig nu - tror bare mit problem var at jeg havde set det som at gange istedet for "prikke" hvis du kan følge mig.


Skriv et svar til: linje givet ved parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.