Matematik

vektor- hurtig hjælp tak!

13. oktober 2011 af Technology (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 2.003

Om to vektorer a og b gaelder at
(2a-b)*(a+b)=45 , |a|=6 og a*b=-2
Beregm laengden af vektor b og gradtallet for vinklen mellem a og b.

Jeg har isoleret b men jeg får altid en negativ b²  værdi.  den bliver -33. denne kan jeg ikke tage kvadratroden af. Kan nogen være så venlige at hjælpe.


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. oktober 2011 af PeterValberg

(2a-b)·(a+b)=45
2a2+2ab-ab-b2=45
2a2+ab-b2=45
(2·62)+(-2)-b2=45     ( da a2=|a|·|a|=6·6=36 )
72-2-45=b2
b2=25

hvilket betyder at længden af vektor b er 5

|b|=5

Du har nu længden af vektor a:   |a| = 6
og længden af vektor b:                |b| = 5
og du har prikproduktet:               a·b = -2

dermed kan beregne vinklen v mellem vektorerne:

cos(v) = (a·b)/(|a|·|b|)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
13. oktober 2011 af Technology (Slettet)

cos(v) = (a·b)/(|a|·|b|)Jeg har fået vinklen til 93,82 grader. H

Har du mod på den næste opgave?

Om to vektorer a og b gælder at:

|a| = 2 , |b| = 3 og vinkel(a,b)=60 grader

Beregn skalarproduktet a·b

skal jeg her bruge afstandsformlen til at finde vektor a og vektor b og derefter prikke dem sammen?

Beregn længden af vektoren 2a+b samt vinklen mellem denne vektor og vektoren a.

Når a og b er fundet, hvordan findes længden af vektoren? Vinklen findes vel via cos(v) = (a·b)/(|a|·|b|).

Tusinde tak på forhånd.


Brugbart svar (2)

Svar #3
13. oktober 2011 af PeterValberg

Altså samme formel som før:

cos(v) = (a·b)/(|a|·|b|)
a·b = |a|·|b|·cos(v)
a·b = 2·3·cos(60o)     (a·b kaldes også skalarproduktet)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #4
13. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man kan med fordel benytte, at cos(60º) = 1/2.

"Beregn længden af vektoren 2a+b samt vinklen mellem denne vektor og vektoren a."

Vi har

|2a+b|2 = (2a+b)•(2a+b) = 4|a|2 + |b|2 + 4ab ,

og hvis u betegner vinklen mellem vektor 2a+b og vektor a, haves

cos(u) = (2a+b)•a)/(|2a+b|·|a|) = (2|a|2 + ab) / (|2a+b|·|a| )


Svar #5
13. oktober 2011 af Technology (Slettet)

Tak til jer begge, men hvordan Beregnes skalarproduktet a·b ud fra de informationer vi har?


Brugbart svar (2)

Svar #6
13. oktober 2011 af PeterValberg

a·b = |a|·|b|·cos(v)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
13. oktober 2011 af Technology (Slettet)

Jeg får skalarproduktet til at være 3!

Du skal have uendeligt mange tak! Må dit liv være fred og successfuldt !


Brugbart svar (3)

Svar #8
13. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7 (på opfordring)

Ja, det er kvadratet på vektorens længde, der angives ved

|2a+b|2 = 4|a|2 + |b|2 + 4ab = 4·22 + 32 + 4·3 = 16 + 9 + 12 = 37


Svar #9
13. oktober 2011 af Technology (Slettet)

jeg tror du mangler en faktor (4a·b =4·2·3)


Brugbart svar (2)

Svar #10
13. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Den er da medregnet. Du nåede selv frem til, at ab = 3 , så 4ab = 12 .


Svar #11
13. oktober 2011 af Technology (Slettet)

korrekt det fandt jeg ud af - hvis man skulle gøre det som jeg havde gjort det manglede jeg et ·cos60


Svar #12
13. oktober 2011 af Technology (Slettet)

TUSINDE TAK FOR JERES HJÆLP!


Skriv et svar til: vektor- hurtig hjælp tak!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.