Matematik

Funktioner, differentialkvotient

22. oktober 2011 af Buzzman (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

har lidt problemer med forståelsen af denne:

                                   Opgaveformulering:

 

Bestem en ligning for tangenten i punktet (9,3)

f(x)=√x

 

                                       Udregning:

 

f(x)=√x                                                   her gælder    f'(x)=1/(2√x)


f'(9)=1/(2√9)=1/6
f(9)=√9=3


vi indsætter i formlen                                 y-f(x)=f'(x)·(x-3)
y-3=1/6·(x-3)
y-3=1/6x-1/2
y=1/6x+2.5

 

                                   spørgsmål:


Jeg kan (i facitlisten) se at det rigtige resultat er  y=1/6 x+(3/2)... hvad gør jeg forkert???


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Da x0 = 9 , skal det være

y - 3 = (1/6)·(x - 9)

Forskellen er da de 6/6 = 1, som du netop har brug for.


Svar #2
22. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

ohhh... det er klart! var lidt i tvivl om ligningen overhovedet var korrekt, jeg tog den blot fra den forrige opgave (da der var lidt hjælp til den) som omhandlede det samme, dog uden brøker. Men det er så fordi den forrige opgave havde x0=3, det er klart.

 

Så ligningen hedder altså:

y-f(x)=f'x*(x-x0)

er det korrekt forstået?

...og mange tak for svaret, i øvrigt


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2011 af AskTheAfghan

Hvis f er differentiabel i x0, har tangenten til grafen i punktet (x0;f(x0)) ligningen  

y - f(x0) = f '(x0)·(x - x0)   ⇔   y = f '(x0)·(x - x0) + f(x0)


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er korrekt. Ligningen er y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0)


Svar #5
22. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

super, tak for din tid!

 


Svar #6
22. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

også tak til dig, afghan


Skriv et svar til: Funktioner, differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.