Fysik

Gravitation, masse mm.

23. oktober 2011 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Jeg har problemer med at  lave opgaven i linket.

http://books.google.dk/books?id=pv0jERGdiccC&pg=PA309&lpg=PA309&dq=beregn+massen+m2+i+m%C3%A6lkevejen&source=bl&ots=zsOiWFrhfI&sig=04HCTL9-XDvobe3048Y-JMHMfj0&hl=da&ei=-E2kTrmwKcea-wbQmcWsBQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&sqi=2&ved=0CCcQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

Opgaven er dog skrevet på to sider, så det der står på side 308 er følgende:

Solen bevæger sig i en tilnærmelsesvis cirkulær bane om Mælkevejens centrum med en hastighed på 220 km/s. Dette viser, at er er mørkt stof i mælkevejen, for tyngdekraften fra det lysende stof (stjerner, gasskyer osv.) er ikke stor nok til at holde Solen på plads i en bane med så stod hastighd.

I denne øvelse skal du beregne mængden af mørkt stof i Mølkevejen inden for Solens bane.

Solens masse betegnes i det følgende m1.

Hvis man antager, at den samlede masse m2 inden for Solens bane er symmetrisk fordelt om centrum, kan man vise, at tyngdekraften F på Solen er givet ved Newtons gravitationslov.

Resten er skrevet i linket.

 

Jeg ville blive glad, hvis nogle af jer kunne give mig nogle ledetråde, så jeg kunne komme i gang. Jeg er temmelig blank mht. løsningsmetoder.

 

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt formlen lige over spm a. til at beregne kraften på Solen, og benyt så Newtons gravitationslov til at opstille udtrykket.

b) Benyt den givne radius til at beregne m2 .

c) Gentag beregningerne med den mindre banehastighed til at beregne m2(lys)

d) Forskellen m2 - m2(lys) er da massen af det mørke stof.


Svar #2
23. oktober 2011 af Rosekide (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvad jeg skal i opgave a.

Men i opgave b skal jeg bel bruge formlen fra opgave a.

m2=(v2*r)/G

m2=(2202*9,46 × 1012)/6,67*10-11

m2= 6,86*1027 kg

I opgave c bruger jeg samme formel, men hastigheden ændrer sig.

m2=(v2*r)/G

m2=1602*9,46 × 1012)/6,67*10-11

m2=3,63*1027 kg

Opgave d

Massen af det mørke stof = m2 - m2(lys)

Massen af det mørke stof = 6,86*1027 kg - 3,63*1027 kg

Massen af det mørke stof = 3,23*1027 kg

 

Sådan! Jeg ved ikke om tallene er for store, men jeg regner med jeg har plottet de rigtige tal ind. Mht. opgave a, har jeg lige lidt problemer endnu.


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

a) Man har

F = m1·v2/r = G·m1·m2/r2 , hvoraf

m2 = v2r/G ,

som var den formel, der skulle findes.

Resten ser fornuftigt ud.


Svar #4
24. oktober 2011 af Rosekide (Slettet)

Nu tror jeg faktisk at jeg forrtår opgave a. Jeg sætte dem lig med hinanden og finder dermed et udtryk for m2.

Jeg håber mine omregninger med lysår passer.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt, at 1ly = 9,461·1015 m , og at r = 27·103 ly

Du har vist ikke benyttet den værdi for r . Hastigheden v skal omregnes til m/s .


Svar #6
24. oktober 2011 af Rosekide (Slettet)

Nu prøver jeg igen :)

 

m2=(v2*r)/G

m2=(2200002*/27000*9,46 × 1015))/6,67*10-11

m2= 1,85*1041 kg

I opgave c bruger jeg samme formel, men hastigheden ændrer sig.

m2=(v2*r)/G

m2=1600002*27000*9,46 × 1015)/6,67*10-11

m2=9,80*1040 kg

Opgave d

Massen af det mørke stof = m2 - m2(lys)

Massen af det mørke stof = 1,85*1041 kg - 9,80*1040 kg

Massen af det mørke stof = 8,73*1040 kg

 

Jeg synes tallene er enorme, mon jeg gør noget forkert igen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det ser da ikke urimeligt ud. Hele Mælkevejssystemets masse estimeres til 1,4·1042 kg (se http://en.wikipedia.org/wiki/Milky_Way )


Svar #8
25. oktober 2011 af Rosekide (Slettet)

Hmm ja, det kan jeg nu godt se alligevel. Sammenlignet med Mælkevejssytemes masse stemmer mine resultater vel meget fint overens.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. oktober 2011 af Sofistic (Slettet)

I opgave d siger den hvor stor en del, så kan man da ikke bare angive en masse. Det spørger den da ikke efter?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, der spørges vel efter en brøkdel, dvs (m2 - m2(lys))/m2 ; men det er jo enkelt nok at udregne det, når man nu er nået så langt.


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. oktober 2011 af Sofistic (Slettet)

Så ud fra Rosekides tal, som jeg går ud fra er rigtige bliver svaret til opgave d faktisk følgende:

Mørkstofdel=(1,85*1041 kg-9,80*1040 kg)/(1,85*1041)

Det betyder altså at 47 % af det er mørkt.

Er vi alle så enige?


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, altså meget tæt ved halvdelen af alt stoffet.


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. oktober 2011 af Sofistic (Slettet)

Det er faktisk lidt vildt :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Mere sofistikerede estimater af massen af det mørke stof i Galaksen går så højt som op til 95% af hele Galaksens masse. (Se, http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_matter_halo)


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. oktober 2011 af Sofistic (Slettet)

Det er helt enormt - faktisk meget fantastisk! Det hører under astronomi, gør det ikke? Jeg synes aldrig, man får lov til at beskæftige sig dybtgående med den slags i undervisningen. Men det er ret spændende.


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, det hører under astronomi. Spørgsmålet om det mørke stof (dark matter) i Galaksen er bestemt ikke afklaret, og der er flere teorier, der prøver at forklare det omfattende observationsmateriale, der eksisterer. Problemet med det mørke stof er jo, at vi ikke kan observere det direkte, men slutter os til oplysninger om det ud fra bevægelser af det stof, vi kan se.


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. oktober 2011 af Sofistic (Slettet)

Jamen, så er der jo faktisk en kæmpe usikkerhed, idet den beregnes ud fra et andet stofs bevægelse?


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. januar kl. 20:19 af akas

Hej hvor får i den mindre bane hastighed fra? Hvordan er den blevet målt?


Skriv et svar til: Gravitation, masse mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.