Fysik

Specifik varmekapacitet (jord og sand)

26. oktober 2011 af Karo122 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey foeks. Jeg er i gang med en rapport i fysk og jeg har brug for jeres hjælp. Formålet i rapporten er at bestemme den specifikke varmekapacitet for jord og sand via kendskab til vands specifikke varmekapacitet. Relatere resultaterne til viden om nedbørs- og klimaforhold.

Men jeg er bare kommet i den krise at jeg ikke ved hvordan jeg skal relatere specifikke varmekapacitet med viden om nedbørs- og klimaforhold. Jeg havde selv tænkt at, hvis jords specifikke varmekapacitet er tættere på vand vil det altså sige, mere nedbør eller hvis det er tættere på sand så er der vel mere sand, altså meget dårligt forklaret.

 

Nogen der altså har nogen ideer til hvordan jeg relaterer det?.. sig endelig hvis i har forstand på varmekapacitet, sætter pris på alle slags informationer.

Nogen der kan hjælpe????

 


Brugbart svar (3)

Svar #1
26. oktober 2011 af hippo746 (Slettet)

jord er vel strengt taget bare en massebetegnelse. Mener du lerjord eller muldjord eller noget tredje.

Der er jo også moræneler, morænesand, gytje, tørv osv.


Svar #2
26. oktober 2011 af Karo122 (Slettet)

Altså normal jord, så ville antage at det er, moræneler?.. det er bare noget jord vi har taget ude i haven.


Brugbart svar (2)

Svar #3
26. oktober 2011 af hippo746 (Slettet)

hæ hæ ja og hvor i Danmark er vi. Jo mere østpå da mest sandsynligt moræneler, vestpå så bliver det sand, helt mod nord kalk/kridt og helt mod syd er det en blanding mellem moræneler og smeltevandsaflejringer.


Svar #4
26. oktober 2011 af Karo122 (Slettet)

Vi er i sjælland - københavn


Brugbart svar (2)

Svar #5
26. oktober 2011 af hippo746 (Slettet)

jeg tænker moræneler.

altså det regner og regnen falder på moræneler. Noget afstrømmer, andet optages af jorden og noget tredje fordamper, da der sker fordampning ved lave temp. også. Bare langsomt. Tænk på vasketøj du hænger til tørre udenfor.

Det er lidt langhåret det her hydrologi for hvor stor en andel af nedbøren afstrømmer ? , optages af jorden ? og fordamper ?. Du er mest interesseret i den sidste da den giver dig et forhold mellem nedbør, varme ´både fra luften og fra jorden.

 


Svar #6
26. oktober 2011 af Karo122 (Slettet)

Er der på nogen måde jeg kan lave en formel eller regne på det? Så jeg cirka ved hvor meget der fordampes?.. Ved ikke rigtig hvad jeg skal skrive i min rapport :/


Brugbart svar (2)

Svar #7
27. oktober 2011 af hippo746 (Slettet)

Prøv lige at læse dette og se om det hjælper dig

Man kan for et givet delområde på kloden opstille en såkaldt vandbalanceligning:

N = Ao + Au + F + ΔR
hvoraf:

N = nedbøren,
Ao = afstrømning på overfladen (vandløb med videre)
Au = underjordisk afstrømning (grundvand)
F = fordampning,
ΔR = ophobet vandmængde (søer, moser, sne og lignende).
Kort sagt udtrykker ligningen, at det tilkomne vand enten forsvinder eller ophobes. Ses der på en længere årrække vil ophobningen af vand af forklarlige årsager forsvinde. Det afstrømmende vand kan også opdeles i stabil afstrømning (S) og ustabil afstrømning (U), hvorved fås:

N = S + U + F, hvilket indebærer at:
N ÷ U = S + F,
hvilken formel udtrykker den vandmængde, som kan udnyttes dels ved fordampning fra vegetation (herunder afgrøder), dels ved vandindvinding fra vandløb.


Skriv et svar til: Specifik varmekapacitet (jord og sand)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.