Matematik

Eksp. udv. (haster) Hvad betyder...

27. oktober 2011 af Okayyyy - Niveau: B-niveau

forskriften for en graf er

y = 205 * 1,022x

tallet 205  (i mill.) betyder at der var så mange 60-årige i 1950, right??

men hvad betyder tallet 1,022??

Håber I kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2011 af peter lind

Hvad de 205 betyder er jo afhængig af hvad ligningen beskriver og det har du jo ikke fortalt noget om. Prøv at se på forholdet y(x+1)/y(x)


Svar #2
27. oktober 2011 af Okayyyy

Det forstår jeg ikke, det med forholdet :-?

Men modellen viser hvor mange mennesker er/der var over 60 år

1950 - 205 mill.

2006 - 688 mill.

og 2050 vil der være 2000 mill.

Og ved ikke rigtig hvad talle  1,022 fortæller?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2011 af peter lind

Prøv at udregn y(x+1)/y(x). Så vil du opdage det.


Svar #4
27. oktober 2011 af Okayyyy

Okay, men hvad skal jeg sætte ind på x' og y's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. oktober 2011 af peter lind

y  er det funktionsudtryk du angiver. X vil du opdage går ud i beregningerne


Svar #6
27. oktober 2011 af Okayyyy

uhm, sorry, forstår det ikke :/

men kan jeg ikke sige, at med 1,022 kan jeg finde ud af hvor meget den stiger hvert år?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. oktober 2011 af peter lind

Det er lige netop det du kan y(x+1)/y(x) = [205 * 1,022x]/[205 * 1,022x+1]


Svar #8
28. oktober 2011 af Okayyyy

okay, men det kan jeg også finde ud af med (a-1) * 100 % ??


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. oktober 2011 af Walras

Det er jo blot et spørgsmål om, at

f(x)=bax

kan skrives som

f(x)=b(1+r)x,

hvor r er vækstfaktoren. Da a=1,022, har du, at 

1,022=1+r <=> r=0,022,

som er det samme som 2,2 %.

Konklusion: Altså at antallet af personer på over 60 år gennemsnitligt steg med 2,2 % pr. år i perioden 1960-2005.


Svar #10
28. oktober 2011 af Okayyyy

Ej, tusind tak!


Svar #11
28. oktober 2011 af Okayyyy

så svaret er, med a, finder jeg procenten


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. oktober 2011 af Walras

a kaldes ofte for fremskrivningfaktoren, mens r er vækstraten. Vækstraten fortæller dig, hvor mange procent et eller andet vokser/falder med, mens fremskrivningsfaktoren blot er en måde at modellere denne udvikling på.

Og nej, svaret er præcis den konklusion, jeg gav dig. Det er den sproglige forklaring, de er ude efter. De er ligeglade med, om du ved, at det er procent, som a siger noget om. Det SKAL du vide. Du bliver testet i, om du kan lave en sproglig tolkning af et matematisk resultat. 


Svar #13
28. oktober 2011 af Okayyyy

okat, tak igen


Skriv et svar til: Eksp. udv. (haster) Hvad betyder...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.