Fysik

Ellære/ en eletrons hastighed mellem en katode og anode.

06. november 2011 af kaosdk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et katodestrålerør pålægges en spænding på 15000 Volt.
Derved accelererer en elektron fra katode til anode.
Hvordan vil du finde hastigheden af elektronen lige før den rammer anoden?

 

er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2011 af mathon

 

         E = e·U = (1/2)·me·v2

         velektron = √(2·e·U/me) = (2·(1,60218·10-19 As) · (15000 J/(As) / (9,10939·10-31 kg)1/2 ≈ 7,26·107 m/s


Svar #2
06. november 2011 af kaosdk (Slettet)

Hvad står E for? Energi?

Og er ikke helt med hvor du får (1/2)·me·v2 fra?

 

 

Jeg har også problemer, med det allersidste spørgsmål i denne opgave! Altså det kursive. Hvis der er en der kan hjælpe mig - så ville det også være dejligt !

6.       Et batteri har en hvilespænding på 9 Volt og en indre modstand på 2 Ohm
Der tilsluttes en modstand på 15 Ohm over batteriets poler.
Hvordan vil du bestemme den effekt der afsættes i hhv. batteriet (den indre modstand) og den ydre modstand?
Hvis du erstatter modstanden på 15 Ohm med en meget lille modstand - f. eks. 0,5 Ohm - vil der løbe en stærk strøm igennem batteriet.
Hvad sker der med spændingen over batteriets pol?
Hvad kan du mærke på batteriet?
Forklar, hvordan du kan bestemme den stærkest mulige strøm der kan løbe gennem kredsløbet.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2011 af mathon

 

             Pindre  =  Ui2/Ri  =  (0,8·(9 V))2 / (2 Ω)  =  25,92 W

             med strømstyrken
                                                   I = Pindre / Uindre  = (25,92 V·A) / ((0,8·(9 V)  = 3,6 A

hvorfor batteriet bliver varmt

stærkest mulige strøm er kortslutning
dvs
         Ry = 0

                                                  Imax = (9 Ω·A) / (2 Ω) = 4,5 A


Svar #4
06. november 2011 af kaosdk (Slettet)

hvordan ved du, at U=0,8*9v?

 

Hvor får du de 0,8 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2011 af mathon

     serieforbundne modstande deler spændingen i
     modstandstallenes forhold

                                                            Ui / Uy  =  Ri / Ry  = 2 / 0,5 

                                                            Ui / ε = 2 / (0,5+2) = 2 / 2,5  = 8 / 10  =  0,8

                                                            Ui = 0,8·ε


Svar #6
06. november 2011 af kaosdk (Slettet)

hvorfor er Ry= 0,5+2? skal den indre samles under det?

 

Undskyld jeg ikke er helt med.


Svar #7
06. november 2011 af kaosdk (Slettet)

Jeg har nemlig brugt:

 

I=(Ri+Ry)/ε

Men det er helt væk?


Svar #8
06. november 2011 af kaosdk (Slettet)

hov mener ε/(Ri+Ry).

 

men det giver et meget andet tal.


Svar #9
06. november 2011 af kaosdk (Slettet)

Nej hov fandt ud af det.

 

Undskyld de mange indlæg i træk. Og tak for hjælpen :).


Skriv et svar til: Ellære/ en eletrons hastighed mellem en katode og anode.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.