Matematik

Sinuskurve/Beregning af dagens længde

07. november 2011 af st51665 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har funktionen:

D(t) = 5,3 sin(0,01721t-1,377)+12   -  og vil gerne finde de tidspunkter, hvor dagens længde er 15 timer.

Dvs. jeg skal løse ligningen D(t) = 15

Facit er: 115,0  og   227,6

Men jeg kan ikke huske, hvordan jeg løser ligningen (indtaster) på TI-89 ...

Anvender jeg nSolve får jeg kun én løsning, - så jeg skal vel indtaste to intervaller?

Jeg kan ikke huske hvordan jeg indtaster intervaller på TI-89

Er der mon nogen der kan hjælpe?

Hilsener

Peter

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2011 af peter lind

Du skal bruge at hvis a er løsning til ligningen sin(v) = b er π-v også en løsning


Svar #2
07. november 2011 af st51665 (Slettet)

Jeg er lidt usikker men formoder at ligningen er til at taste direkte på TI-89 under Solve?

Altså:  5,3 sin(0,01721t-1,377)+12=15  ??   Men hvordan?

Vælger jeg f.eks.:   nSolve(5,3*sin(0,01721t-1,377)+12=15,t)  får jeg løsningen t = 114,973 (som er fornuftig)

Men der er to løsninger, den anden skal være 227,6

Så Solve-indtastningen skal vel følges op af en beskrivelse af indenfor hvilke intervaller jeg ønsker min beregning, og så er det at det kniber med hukommelsen, altså hvordan ??

Men det er da muligt at jeg overser at jeg mangler at lave en beregning inden indtastning?

Hilsen

Peter

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2011 af peter lind

Jeg kender ikke Ti89; men du kan finde den anden løsning ved brug af metoden omtalt i #1. Hvis v er løsning til ligningen sin(v) = b er π-v det også


Svar #4
07. november 2011 af st51665 (Slettet)

Hej Per,

Du har da fuldstændig ret !! Utroligt som man kan glemme "basisregningen" når man har vænnet sig til at have en matematik-computer ved hånden.

Tak for assistancen !

Hilsen

Peter

 

 


Skriv et svar til: Sinuskurve/Beregning af dagens længde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.