Matematik

Forklaring af en eksponentiel funktion?

07. november 2011 af Sørensen9000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogle der kan hjælpe mig med at give en fortolkning af denne her funktion:

A(t)= 500*e-0,1132 * t

Jeg kender startværdien som er på 500, og ved at der er tale om en aftaggende funktion desuden ved jeg at A(t) er det antallet af henfalde pr. sekund der forekommer.

Men hvad betyder " e-0,1132" i mit tilfælde, og hvordan udregnes vækstraten?

Ved godt at vækstraten er r = a - 1

Vil det så bare sige 0,1132-1?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at a = e-0,1132


Svar #2
07. november 2011 af Sørensen9000 (Slettet)

#1

Kan jeg så bare sige at e-0,1132 er vores fremskrivningsfaktor?

Et lille spørgsmål til Andersen, hvis man skal beregne vækstraten ud for fx den her opgave ville det så være

0,1132-1 = - 88,68 % eller 11,32%?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er fremskrivningsfaktoren; men man skal angive dens talværdi.

Vækstraten er r = a - 1 = e-0,1132 - 1, som så skal beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. november 2011 af mathon

vækst
                               dA/dt = 500·e-0,1132 * t·(-0,1132) = -0,1132·A(t)

relativ vækst
                               (dA/dt) / A(t) = -0,1132

relativ vækst
i procent
                              p = ((dA/dt) / A(t))·100 = -11,32


Svar #5
07. november 2011 af Sørensen9000 (Slettet)

#3


Dvs. 0,1070 = 10,70 % men hvad fortæller den os om funktionen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. november 2011 af mathon

#4 skal glemmes, da jeg ikke fik læst
teksten ordentligt og fik lavet
noget vrøvl:

                       fremskrivningsfaktoren er
                                                                          a = e-0,1132 = 0,892972

                      A2/A1 = aΔt      som specifikt for   Δt = 1         giver
      
                      A2/A1 = a = 0,892972
 

  relativ aktivitetsændring
                 
                      (A2-A1)/A1 =  (A2/A1) - 1  = 0,892972 - 1 = -0,107

  relativ aktivitetsændring
  i procent

                      p = ((A2-A1)/A1)·100 = -0,107·100 = -10,7


         

 


Skriv et svar til: Forklaring af en eksponentiel funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.