Matematik

Funktion x^x differention

08. november 2011 af narunodanna (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen :)
 

Jeg er i en opgave blevet bedt om at differentiere funktionen f(x)=x^x, som om det var en ekspotentiel funktion, og en potensfunktion.

Mit problem er bare at jeg ikke er sikker på reglerne for de funktioner? Nogle der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at

xx = ex·ln(x)

og benyt reglerne for differentiation af en sammensat funktion.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. november 2011 af mathon

 

                      xx = ex·ln(x)

                      (xx) ' = ex·ln(x)·(x·ln(x)) ' = xx·(1·ln(x) + x·(1/x))  = (1+ ln(x)·xx


Svar #3
08. november 2011 af narunodanna (Slettet)

Tak, det var en hjælp, men desvære ikke svaret på den opgave :/

opgaven ser således ud;

Nu skal vi overveje differentiering af x^x. Problemet er at vi kan opfatte den som en eksponentialfunktion og bruge reglen for differentiation af disse (gør det lige!) eller opfatte den som potensfunktion og bruge en anden regel (gør det!). Det giver jo noget forskelligt og INGEN AF DISSE METODER ER RIGTIGE.

Der er et trick for at komme videre. Man kan altid omskrive et tal x på følgende måde: x = e^ln(x). ,Samme princip som jeg udnyttede, da jeg fandt differentialkvotienten af g(x)=a^x

Brug dette trick på ”det nederste x” i forskriften! Brug herefter potensregel og omskriv forskriften skrevet om.

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er jo netop den potensregel, der er benyttet til de omskrivninger, der ses i #1 og #2.

xx = (eln(x))x = ex·ln(x)

og på denne form kan man differentiere funktionen, som vist i #1 og #2.


Skriv et svar til: Funktion x^x differention

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.