Matematik

hurtig hjælp

08. november 2011 af yaba (Slettet) - Niveau: B-niveau

I astronomien beskrives en stjerne ved dens absolutte størrelsesklasse M og ved
dens tilsyneladende størrelsesklasse m. Den absolutte størrelsesklasse M for en
stjerne afhænger kun af stjernens samlede energiproduktion, mens den tilsyneladende
størrelsesklasse m afhænger af stjernens samlede energiproduktion og dens
afstand d fra Jorden.
Sammenhængen mellem de tre størrelser m, M og d målt i passende enheder, kan
beskrives ved formlen


m-M = 5·logd - 5.
Sirius A er en stjerne med m = -1,45 og M = 1,42.
1) Bestem afstanden fra Jorden til Sirius A.

 skal jeg isoler d?  hvis ja, hvordan gør jeg?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja, du samler tallene til venstre fx:

(m-M+5)/5 = log(d)

For at "opløse" log, så tager du 10^x af begge sider.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ja, man isolerer d. man har

log(d) = (5 + m - M)/5 ,

og benyt så, at

d = 10log(d)


Svar #3
08. november 2011 af yaba (Slettet)

er svaret så 0,4?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er en afrundet værdi for log(d) , du angiver.


Svar #5
08. november 2011 af yaba (Slettet)

hvordan gør jeg så?

jeg har sæt mine tal ind, og udregenet, men skal jeg isoler d fra logd? hvis ja hvordan?

sorry er ikke så god til matematik

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Genlæs svarene i #1 og #2 .


Svar #7
08. november 2011 af yaba (Slettet)

27?

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

d = 10log(d) = 100,426 = 2,67


Skriv et svar til: hurtig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.