Fysik

Transformation - Transformersætning?

09. november 2011 af AiWa (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej allesammen!

Jeg vede at transformersætningen lyder: Up * Ip = Us * Is

Jeg ved bare ikke hvordan den 'forklarer' hvad transformation er?

Jeg ved godt hvad det er, det er hvor man transformerer en energi til en større eller mindre form så energien ikke bliver spildt.

Vi har fået en opgave hvor der står at man skal skrive en kort forklaring på emnets centrale teori, hvofor vi transformerer strømmen?

Jeg vil ikke have et svar, jeg vil bare gerne hjælpes lidt fpå vej, tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2011 af WHiP (Slettet)

Transformeren er et apparat der ændre vekselstrømmens spænding. Transformerne kender du jo i bl.a. mobilopladerer fordi hvis du bare sluttede den lige til mobilen så ville den jo ikke have det så godt bagefter.


Svar #2
09. november 2011 af AiWa (Slettet)

Kan du så forklare hvad transformersættningen har noget med det at gøre? :) tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2011 af mathon

                         hvad bruges transformation til
                         ud over øvelser i fysiklokalet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2011 af WHiP (Slettet)

Den simpelste transformator er en jernkerne hvor der er to spoler, en primær spole, og en sekundær spole og det er det du ser henholdsvis på højre og venstre siden hvor venstre siden er for den primære spole og højre siden er for den sekundære spole. Hvis du sender en vekselspænding gennem den ene spole så vil der dannes et kraftigt varierende magnetfelt i jernkernen og det vil inducere en vekselspænding i sekundærspolen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. november 2011 af mathon

transforme = ændre vekselstrøm og vekselspænding

Når el-energi skal transporteres/overføres over store afstand, vil der være et effekttab. For el-producenten  drejer det sig om at minimere dette effekttab.

        Når R er modstanden i tilførselledningerne og  Is er sekundærstrømmen

har du
                         Ptab = R·Is2              

R kan ikke ændres, når ledningerne er valgt, men Is, der oven i købet optræder som Is2, skal selvsagt være lille, hvis
effekttabet skal minimeres.

Her kommer
                                  Us· Is = Up· Ip  ind i billedet

                                        Is = (Up/Us)· Ip
eller bedre
                                        Is = (Np/Ns)· Ip

hvis Ns er meget større end Np opnås en lille værdi for Is, hvorved effekttabet minimeres.

hvis f.eks.
                      Ns/Np = 1840 har du Np/Ns = 1/1840 = 0,00054348
og
 

                         Ptab = R·((Np/Ns)· Ip)2  = R·(0,00054348· Ip)2 ≈ 3·10-7·(R·Ip2)

dvs
                        0,3 timilliontedele af, hvad det ellers ville have været

Det primære ved transformation er altså at skabe lav-strøm, som er et lidet tiltalende ord, som det er svært for en ingeniør at "prale" med.

Så er der mere fynd over HØJSPÆNDING, hvorfor dette ord sædvanligvis anvendes.

Af transformersætningen
                                                  Up· Ip = Us· Is
ser du jo

       at når I gøres mange gange mindre, bliver Us lige så mange gange større    (det hedder omvendt
                                                                                                                                                                              proportionalitet)

konklusion:
                          Det vigtige er at skabe lavsstrøm, som dog mest omtales som højspænding

...
NB:   husk at transformation kun kan foregå med vekselspænding/strøm.
Forklaringer herpå finder du under induktion.

                                      
I ovennævnte eksempel transformeres
spændingen op fra
                                 230 V til ca. 423.000 V

((230 V) ·1840 = 423.200 V)


 

 

 

 


Svar #6
09. november 2011 af AiWa (Slettet)

#5

Aha....Det blev jeg ikke mere forvirret af.. Unskyld men fatter ikke hvad den sættning har noget med noget at gøre! Tak for hjælpen alligevel! Tak tak! :D


Skriv et svar til: Transformation - Transformersætning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.