Matematik

Funktioner

10. november 2011 af ACBorup (Slettet) - Niveau: A-niveau

i en model for udviklingen af befolkningstallet i Mexico efter 2007 antages det, at den årlige vækstrate r, er en funktion af tiden t (målt i antal år efter 2007), som tilfredstiller differentialligningen

dr/dt = -0,025r

og at r(0) = 0,017

a) bestem r som funktion af t: DENNE OPGAVE HAR JEG LØST!


Hvordan løser jeg så følgende opgave:

Derudover antages det, at befolkningstallet N(t) (målt i mio) som funktion af tiden t (målt i år efter 2007 tilfredsstiller differentiallingen

dN/dt = r(t) * N, og at N(0) = 106, 5

Bestem N som funktion af t, og benyt N til at bestemme, hvor mange år der går fra 2007, til befolkningstallet når op på 200 mio.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2011 af PeterValberg

dN/dt = N' = r(t)*N

er en såkaldt homogen differentialligning af 1. orden (efter modellen y' + a(x)y = 0

den har løsningen:

N(x) = ce-A(x)

 brug oplysningen N(0) = 106,5 til at bestemme værdien for c

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
12. november 2011 af ACBorup (Slettet)

jeg får c = 106,5 

Det kan vel ikke pase?

Jeg får N(t) = c*e^0,004167*t^3-0,017*t

Er det mon rigtigt?


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.