Matematik

Lidt hjælp omkring vektorer i rummet

13. november 2011 af Arbejder22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg er i gang med at læse om vektorer i rummet, og blive lidt klogere på dette område. Jeg vil bare høre om der ikke var nogle derude der kunne hjælpe mig, med at få svar på nogle spørgsmål jeg har omkring vektorer i rummet.

Hvad sammenhænge er der imellem et punkt og en stedvektor.
Hvordan definer jeg en vektors koordinater.
Hvordan definer jeg en linje på parameterform.

Håber jeg kan få svar på mine spørgsmål det ville hjælpe noget på forståelsen på forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. november 2011 af PeterValberg

En stedvektor er en vektor, der udgår fra koordinatsystemets origo (0,0,0)

så har man et givent punkt P(x1,y1,z1) så kan punktet beskrives med stedvektoren OP

OP = (x1-0  y1-0  z1-0) = (x1  y1  z1) altså punktets koordinater

fx Q(1,2,3) kan beskrives med stedvektoren OQ = (1 2 3)

eller skrevet mere "vektor"-agtigt:

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
13. november 2011 af PeterValberg

At definere en ret linje i rummet på parameterform kræver en retningsvektor og et kendt punkt...

givet punktet P(x0,y0,z0

og retningsvektoren r = (a b c)

kan linjen på parameterform defineres som:

parameteren t∈R

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
13. november 2011 af Arbejder22 (Slettet)

Mange tak for hjælpen, du har været en stor hjælp.

 

Men så kan en linje have flere forskellige paremeterfremstillinger ikke? Hvis det er rigtig vil du så ikke være sød at give mig et eksempel


Brugbart svar (2)

Svar #4
13. november 2011 af PeterValberg

altså hvis du også kender et andet punkt på linjen end P(x0,y0,z0) fx Q(x1,y1,z1) vil det jo naturligvis give en lidt anderledes parameterfremstilling, hvis man definerer det ved Q, - men det er stadig den samme linje.

Tilsvarende kan det tænkes at retningsvektoren er skaleret fx

r = (a b c)   <=>  n·r = n(a b c) = (na nb nc) hvor n er en såkaldt skalar (n∈R)

hvilket også vil give en anderledes parameterfremstilling (men stadig samme linje)

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
13. november 2011 af Arbejder22 (Slettet)

Ej hvor fedt mange tak.

 

Skalarproduktet det er det samme som prikproduktet ikke ? og det er hvor man ganger 2 vektorer med hianden


Brugbart svar (2)

Svar #6
13. november 2011 af PeterValberg

#5 jo, det er korrekt

I denne sammehæng, hvor jeg bruger udtrykket skalar, er det simpelthen en konstant (et tal), hvormed vektoren forlænges.

Grunden til at prikproduktet også kaldes skalarproduktet, er at det resulterer i et tal (og ikke en vektor)

altså et tal (og ikke en vektor)

det samme gælder for vektorer i tre dimensioner:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
13. november 2011 af Arbejder22 (Slettet)

Hvor lækker du har været en stor hjælp ind til vidrer Peter Valberg mange tak

 

Jeg har kun en lille ting tilbage nu som jeg mangler forståelse for. Kan du give mig 2 eksempler

Et eksempel på 2 linjer der har et skæringspunkt

Og på 2 linjer der ikke skærer hinanden


Skriv et svar til: Lidt hjælp omkring vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.