Fysik

Hvor lang tid tager det mindst at opvarme vandet til kogepunktet?

14. november 2011 af SaraGyan (Slettet) - Niveau: B-niveau

 opgaven lyder:

”Vand opvarmes i en elkedel, hvorpå der er påklistret en etiket med følgende data: 1200 W, 230 V.
Der tappes 0,80 kg vand fra den kolde hane (14 °C) ned i elkedlen og tænder for den.

a) Bestem strømmen i elkedlens spiral.

b) Hvor lang tid tager det mindst at opvarme vandet til kogepunktet?”

 

 

Jeg har regnet a ud: 1200W/230V=5,22A ( Er det rigtigt?)

Og jeg kan ikke finde du af b

 

håber i kan hjælpe miig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Beregn først, hvor meget energi der kræves til at opvarme den givne mængde vand fra 14 ºC til 100 ºC . Beregn dernæst, hvor lang tid det vil tage at levere den mængde energi ved den effekt, der er påtrykt elkedelen.


Svar #2
14. november 2011 af SaraGyan (Slettet)

hvordan gør man alt det??

kan du skrive formlerne??


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man benytter

Q = m·c·Δt

hvor m er objektets masse, c dets specifikke varmefylde, og Δt er temperaturændringen, og Q den nødvendige energi til opvarmningen.


Brugbart svar (2)

Svar #4
14. november 2011 af mathon

                     

                                  afgivet energi    =    modtaget energi

                                        P·t                 =     m·c·ΔT

                                     (1200 J/s) ·t   =   (0,80 kg) · (4,186 kJ/(kg·K)) ·((100-14) K)

                                     (1,200 kJ/s) ·t   =   287,997 kJ

                                     t = (287,997 kJ) / (1,200 J/s)  =  239,997 s ≈ 240 s = 4 min.
                                                                                                                helt uden energiafgivelse til omgivelserne

da der altid er energiudvekslling med omgivelser,
tager opvarmningen mindst 4 min.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2011 af mathon

enhedsrettelse
 

                    t = (287,997 kJ) / (1,200 J/s)  =  239,997 s ≈ 240 s = 4 min.
rettes til

                    t = (287,997 kJ) / (1,200 kJ/s)  =  239,997 s ≈ 240 s = 4 min.


 


Skriv et svar til: Hvor lang tid tager det mindst at opvarme vandet til kogepunktet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.