Matematik

Invers funktion

15. november 2011 af Korkproppen (Slettet)

Jeg har funktionen: f(x) = 4x4 + x - 1/x

Dm(f) = ]0;∞[         (dvs. definitionsmængden)

Jeg skal bestemme (f-1)'(4)

Det første skridt jeg ville tage, er at differentiere, men herfra sidder jeg fast.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. november 2011 af peter lind

Løs ligningen f'(x) = 4


Svar #2
15. november 2011 af Korkproppen (Slettet)

4 = 16x^3 + 1 + 1/x^2 , x = -0,47

Kan det passe?

Hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2011 af peter lind

så har du fundet det, der spørges om, så du gør ikke mere.


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nu gælder der, at

(f-1)'(y) = 1 / (f'(f-1(y)) , så

(f-1)'(4) = 1 / (f'(f-1(4))

For at finde f-1(4) løser vi ligningen f(x) = 4 , dvs 4x4 + x - 1/x = 4 , der ses at have løsningen x = 1 .

Vi har da at f-1(4) = 1 , og dermed, da

f'(x) = 16x3 +1 + 1/x2 , at

(f-1)'(4) = 1 / f'(1) = 1 / 18


Svar #5
15. november 2011 af Korkproppen (Slettet)

Yaay jeg har fået det samme :D Tusinde tak!


Svar #6
15. november 2011 af Korkproppen (Slettet)

Når jeg løser f(x) = 4 får jeg 3 resultater? Inkl. 1, og det er den jeg går ud fra skal bruges?


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg forsøgte ikke at finde alle løsningerne. Hvis de to andre løsninger er negative, er de uden for definitionsmængden for f(x) og er derfor ikke relevante for opgaven.

For x > 0 er f'(x) > 0 , hvoraf ses, at f(x) er monotont voksende for x > 0 , hvorfor ligningen f(x) = 4 har højst én løsning for x > 0, og da den faktisk har løsningen x = 1, er dette den eneste løsning i funktionens definitionsmængde.


Svar #8
15. november 2011 af Korkproppen (Slettet)

Yep! Tak igen :)


Skriv et svar til: Invers funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.