Fysik

FYSIK - Noget med energi

16. november 2011 af Chm95 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :) 
jeg har to spørgsmål:) 

 

1) En spritbrænder afbrænder 2,5 gram sprit på 5 minutter.

a) Hvor meget kemisk energi frigives?

b) Hvor stor er brænderens effekt i watt?

 

2) Et dårligt justeret oliefyr har nyttevirkningen 70%

a) Hvor meget nyttig energi giver 1000 kg olie?

Fyret justeres, så nyttevirkningen bliver 85% 

b) Hvor meget kan man nu få ud af 1000 kg olie?

c) Hvor stor erforbedringen i energiudbyttet i procent?

 

Håber virklig i kan finde ud af det!:) 
Jeg er rigtig dårlig til fysik, og specielt til at forstå "fysiksporg" så det ville være rigtig dejligt, hvis i gad at skrive hvordan man finder resultaten på en mere "idiotdum" måde:) 

 

Tak på forhånd! 


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. november 2011 af Jerslev

#0: Har du selv et forslag? Ellers kan afsnittet om kemisk energi i din bog hjælpe dig.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (3)

Svar #2
16. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt formlen for den kemiske energi, som siger at

ΔE = B·m ,

hvor B er brændværdien og m er massen.

Benyt også formlen for effekten

P = ΔE / Δt


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. november 2011 af mathon

1) En spritbrænder afbrænder 2,5 gram sprit på 5 minutter.

a) Hvor meget kemisk energi frigives?

                                                           E = m·B = (0,0025 kg) · (29,7 MJ/kg) = 0,07425 MJ = 74,25 kJ

                                                           P = E / t = (74,25 kJ) / (5·(60 s)) = 0,2475 kW = 247,5 W


Brugbart svar (2)

Svar #4
16. november 2011 af mathon

brændværdien for fyringsolie
                                    er
                                                        B = 42,7 kJ/kg


Skriv et svar til: FYSIK - Noget med energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.