Matematik

Funktioner, HJÆLP!

16. november 2011 af Linneaa (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har læst om funktioner og ligninger, også er jeg kommet til nogle opgaver, som jeg er gået helt kold i. 

Opgaven:

Øvelse 1 - Funktioner 
Iligningen nedenfor er der to variable. Afgør om den ene variabel er en funktion af den anden og omvendt. Hint: Isoler på skift hver variabel i ligningerne - er den isolerede variabel entydigt bestemt ud fra den anden?
 Ligning:

t+s=100

Jeg er lidt lost i, hvad jeg skal. nogle der vil hjælpe med at forklare? 
Mange tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Har du fulgt opgavens "hint"?


Svar #2
16. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Ja,men jeg forstår ikke, hvad den mener med "Afgør om den ene variabel er en funktion af den anden og omvendt."
Altså, jeg har isoleret dem skiftevis:
100 - s = t
100 -t =s


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så kan du se, at man både kan skrive t som funktion af s, og s som funktion af t.


Svar #4
16. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Okay, så tror jeg, at jeg er med på den del, mange tak! 
Så med denne opgave:
2p+5q=12
Den skal så løses sådan her:

2p = 12 - 5q , 5q er en funktion af 2p
5q = 12 - 2p , 2p er en funktion af 5 q

Er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er et godt skridt på vejen, men du skal isolere p, hhv. q, i de to ligninger, f. eks

p = 6 - (5/2)q , så man ser, at p er en funktion af q .


Svar #6
16. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Okay, så den burde se sådan her her:

2p = 12 - 5q , 2p er en funktion af 5 q
5q = 12 - 2p , 5q er en funktion af 2p

Men hvad så med "variabel entydigt bestemt ud fra den anden?" ? - vil du forklarer mig det?


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, du skal isolere p, henholdsvis q, som jeg gjorde det for den ene ligning i #5.


Svar #8
16. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Er det muligt, du vil skrive nogle mellem regninger op? Jeg er blevet lidt forvirret.
Er det så:

2p+5q=12
2p/2 + 5q/5= 12 / 2/ 5
p +q-q = 12/2/5 -q
p= 12 /2/5- q 


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Med 2p = 12 - 5q er

p = 12/2 - (5/2)q = 6 - (5/2)q , som også anført i #5 ,

og med 5q = 12 - 2p er

q = 12/5 - (2/5)p


Svar #10
16. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Når nu forstår jeg, mange tak!

Men en anden del af opgaven, hedder "er den isolerede variabel entydigt bestemt ud fra den anden?"
Hvad betyder entydigt bestemt? Vil du evt. give mig et eksempel? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det betyder, at der ikke kan være flere værdier af q for et givet p , hvis q er funktion af p .


Svar #12
16. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Okay, så den er entydigt bestemt.

Men jeg har lavet en rækker opgaver nu, og de er gået ret godt, men nu er jeg kommet til sådan en her:

3x2=4(y+2), det gover mig også et par problemer.

Er denne også rigtig regnet:
3x2/4=y+2
3x2/4 -y= 2 , y er en funktion af 2


Svar #13
16. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Eller er det x og y der er en funktion af 2


Skriv et svar til: Funktioner, HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.