Matematik

Slæde, vinkel og hastighed som funktion af tid

21. november 2011 af Anegrethe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, skal have hjælp til en opgave jeg ikke rigtig kan finde rundt i.

Den handler om at der er en slæde på vej ned af en bakke. Vinklen af bakken er 30 grader, og jeg skal opstille en diff. ligning som viser hastigheden som funktion af tiden.

 

Nogen der kan hjælpe. Skal ikke have opgaven serveret, skal bare bruge formlen, er lidt på bar bund.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2011 af mette48 (Slettet)

Lav en tegning og indtegn kræfterne

Brug Newton til at beregne accelerationen

s=vejlængde

hastigheden v=ds/dt

acceleration a=dv/dt

så skal du bare have det tilpasset at bakken er skrå

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2011 af peter lind

Du skal bruge Newtons anden lov F = m*a = m*dv/dt. F vil indeholde led fra tyngdekraften, gnidningsmodstand og luftmodstand.


Svar #3
21. november 2011 af Anegrethe (Slettet)

F vil indeholde led fra tyngdekraften, gnidningsmodstand og luftmodstand., mere specificeret? :-)


Svar #4
21. november 2011 af Anegrethe (Slettet)

og det med at bakken eer skrå, den er også lidt forvirrende.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2011 af peter lind

Tyngdekraften opløser du i to komposanter. Den ene skal pege i bevægelsens retning og indgår direkte i F, Gnidningskraften er proportional med kraften vinkelret på underlaget, Proportionalitetsfaktoren må stå i din opgave. Luftmodstanden må der stå noget om i din opgave, hvis den skal medregnes.


Svar #6
21. november 2011 af Anegrethe (Slettet)

Så vinkel har ikke nogen indflydelse på selve den her opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. november 2011 af peter lind

Jo det har den. Du skal opløse tyngdekraften i retning som den bevæger sig i og retning vinkelret på denne. Denne opløsning er afhængig af vinklen. Tegn en figur af systemet.


Svar #8
21. november 2011 af Anegrethe (Slettet)

Min fejl, men nu har jeg tegnet det, men hvordan kommer hastigheden ind i billedet.


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2011 af peter lind

F = ma =  m(dv/dt) Den kan evt. også indgå i luftmodstanden.


Svar #10
21. november 2011 af Anegrethe (Slettet)

dvs, at man skal ifl. frit legemediagrammet, set bort fra luftmodstanden, at det vil se sådan her ud

 

(m*g*sin(30)-m*g*cos(30)*μ)/m=(dv/dt)

 

??


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. november 2011 af peter lind

netop


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. november 2011 af mette48 (Slettet)

Da det er en matematikopgave, ikke en fysikopgave, og der intet står om gnidning kan du udelade denne


Skriv et svar til: Slæde, vinkel og hastighed som funktion af tid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.