Kemi

Differentialligning for kemisk reaktion

29. november 2011 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal løse differentialligningen for følgende reaktion:

S_2 O_8^( 2-)+2I^-→2SO_4^( 2-)+I_2

Men problemet er, at jeg ikke kan opstille en differentialligning til reaktionen.

Nogle, der kan give mig nogle hints?

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2011 af vejgeh (Slettet)

En anden gang, vil du så ikke bruge SP's værktøjer til opløftede og sænkede tegn? Det gør det meget mere overskueligt, virkelig..

Øhm. I teorien kan du beskrive hele systemet vha.

- d[S2O82-]/dt - 1/2 d[I-]/dt = 1/2 d[SO42-]/dt + d[I2]/dt   ,

men det er ikke særlig praktisk. Normalt vælger man et af stofferne, som man er interesseret i, og opskriver differentialligningen for dennes koncentration som funktion af tiden...


Svar #2
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

Jo, jeg beklager virkelig uordenen i reaktionsskemaet.

 

Altså jeg holder persulfat konstant i reaktionen, jeg ved ikke om det ændrer på noget?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2011 af vejgeh (Slettet)

Det gør du, fordi din persulfat-koncentration er meget større (mindst  omkring 100 gange) større end de andre stoffer.. Dermed kan du erstatte leddet - d[S2O82-]/dt med -k , fordi ændringen i din persulfat-koncentration er konstant..

Jeg skyder på at du er interesseret i at følge din I2-koncentration. Hastigheden hvormed I2 dannes, er afhængig af koncentrationen af persulfat (som regnes for konstant) og iodid-koncentrationen.

Det giver

d[I2]/dt = -k*[S2O82-] * 1/2 [I-] = -k' *1/2 [I-] ..

Det negative fortegn kommer, fordi I--koncentrationen jo falder, og I2-koncentrationen stiger. 1/2 kommer, fordi der skal reagere to I- for at der dannes 1 I2...


Svar #4
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

Nu bliver jeg lidt i tvivl. Altså hvorfor bliver det -k', hvorfor den afledte?

Kan jeg ikke separe de variable og dermed løse ligningen?


Svar #5
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

I2 indgår slet ikke i mit hastighedsudtryk, der gør kun iodidionen samt persulfat.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2011 af vejgeh (Slettet)

åh, k' er ikke den afledte - det er bare "en anden" k.. du kan kalde den hvad som helst, men k' er rimelig ofte brugt..

Hvordan ser dit hastighedsudtryk da ud?


Svar #7
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

Men hvis k' er en anden konstant ikke, hvordan kan jeg så løse denne differentialligning. For i princippet kender jeg ko ikke nogle af k-værdierne, så begge er ukendte.

Mit hastighedsudtryk er nedstående:

v=k·[S2O82- ]m·[I- ]n


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. november 2011 af mathon

    og
               [S2O82- ]   holder du konstant

             


Svar #9
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

Jeps Mathon, det gør jeg nemlig. Kan den egentlig ikke bare "forsvinde", idet den holdes konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. november 2011 af mathon

 

                  v = -d([I- ]/dt = k·[I- ]n

hvor n bestemmes eksperimentelt


Svar #11
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

Så vil det sige, at jeg lader persulfat forsvinde, idet den holdes konstant.

Kan jeg så separe de variable?


Svar #12
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

n er bestemt til at være 1 - altså af 1. orden.


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. november 2011 af mathon

se

 

Vedhæftet fil:reaktionsorden_1.doc

Svar #14
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

Men Mathon jeg fik en retlinje ved blot at afbilde tiden som funktion af hastigheden.


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. november 2011 af mathon

se
 

                              

Vedhæftet fil:beregning_7.doc

Svar #16
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

Jep, det er jeg godt med på. Men jeg vil gerne løse den vha. seperation af variable (altså hvor jeg samler x'erne på den ene side af lighedstegnet og y'erne på den anden). Men jeg ved ikke om det er muligt, om ligningen opfylder typen, der kan løses vha. denne metode.


Brugbart svar (0)

Svar #17
29. november 2011 af mathon

generelt:

                         [A] = [A]o·e-k·t

                         ln[A] = -k·t + ln[A]o

                         ln(10)·log(x) = -k·t  +  ln(10)·log[A]o        

                         log(x) = -(k/ln(10))·t + log[A]o

                         log(x) = -k1·t + log[A]o                        på enkeltlogaritmisk papir
ofte skrevet
                         Y = -k1·t + B                                       k1 = k/ln(10) ⇔ k = ln(10)·k1

                        

                           

specifikt:           

                         log[I- ] = -k1·t + log[I- ]o                       k1 = k/ln(10) ⇔ k = ln(10)·k1

                         Y = -k1·t + B
           

                        


Svar #18
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

Er det forskriften for en 1.ordens reaktant?


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. november 2011 af mathon

 NB

            x skal udskiftes med [A]


Svar #20
29. november 2011 af Rosekide (Slettet)

Jeps, det lagde jeg godt mærke til :-)

 

Men mathon mht differentialligningen kan jeg løse den ved separation af variable?


Skriv et svar til: Differentialligning for kemisk reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.