Matematik

Skæring mellem planer

30. november 2011 af elissa92

Jeg håber, jeg kan få lidt hjælp

Planerne a1 og a2 har ligningerne

a1 : 3x -  5y + z = k og a2: -2x + 3y - 4z = -1

Bestem tallet k, så skæringslinjen m mellem planerne skærer z-asen. 

Find, for den fundne værdi af k, koordinaterne til skæringspunktet mellem m og z-aksen, og angiv en parameterfremstilling for m.

Jeg har fundet k = 1/4

og skæringspunktet P(0,0,1/4)

Men hvordan angiver jeg parameterfremstillingen for m?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

En parameterfremstilling for en linie i rummet angives ved et punkt P0 på linien og en retningsvektor r for linien:

(x , y , z) = OP0 + r·t , t ∈ R


Svar #2
30. november 2011 af elissa92

Ja, det ved jeg. Jeg har et punkt P(0,0,1/4), men hvordan finder jeg retningsvektoren for m?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Retningsvektoren r for skæringslinien står vinkelret på begge planers normalvektorer, så man kan benytte

r = na1 × na2


Svar #4
30. november 2011 af elissa92

Dvs. at jeg ska finde parameterfremstillingerne for a1 og a2, ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Man aflæser planernes normalvektorer direkte af deres ligninger.

Hvis en plan har ligningen

ax + by + cz + d = 0 ,

er vektoren (a , b , c) en normalvektor til planen.


Svar #6
30. november 2011 af elissa92

Nårh jaa.. Det vidste jeg faktisk godt.. Tak :D


Skriv et svar til: Skæring mellem planer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.