Matematik
Areal af cirkelafsnit - HASTER
Jeg mangler at besvare to delopgaver i en opgave. Den første delopgave med alle de værdier jeg har regnet mig frem til og har fået i opgaveformuleringen er vedfhæftet.
Jeg skal nu bestemme følgende:
b) Bestem arealet af det område, der afgrænses af cirklen og y-aksen i første og fjerde kvadrant.
c) Bestem arealet af det område, der afgrænses af cirklen og koordinatakserne i fjerdekvadrant.
Jeg er helt på bar bund. Jeg kan tænke mig frem til, at man skal anvende samme metode for at løse opgaverne, men jeg kan slet ikek finde ud af hvordan jeg skal gøre.
Svar #3
05. december 2011 af AskTheAfghan
Man har (x - a)2 + (y - b)2 = r2 ⇔ (x - 3)2 + (y - (-1))2 = 52 , C(a;b) = C(3,-1) .
y isoleres: y = ±√(52 - (x - 3)2) - 1 .. Den positive y er over x-aksen mens den negative y er under x-aksen. Arealet i 1. (over x-aksen) og 4. (under x-aksen) kvadrant er identiste. Man kan benytte den positive y for at finde arealet over x-aksen derefter skal det ganges med to til sidst. A = 2 (0∫x y dx). x-værdien over integralet kan udregnes, hvis y = 0 ∈ x > 0.
Svar #4
05. december 2011 af HaettemaageN (Slettet)
#3 Hvorfor tror du, at det nødvendigvis er identisk over og under x-aksen?
Men ellers er det ved, at være på rette vej.
Svar #5
05. december 2011 af royboy (Slettet)
Det forstår jeg ikke rigtig. Altså hvad isolerer du y for? Hvad er x og y overhovedet i dine beregninger? Hvad er det for en formel du bruger? Hvordan kan arealerne i de to kvadranter være identiske når cirklens centrum er C(3,-1) - så må den da være større i 4. kvadrant?
Vil hellere høre lidt mere om selve fremgangsmåden...
Svar #6
05. december 2011 af royboy (Slettet)
#4
Hvis du ved noget om det, vil du så ikke nok hjælpe? Det haster.
Svar #7
05. december 2011 af AskTheAfghan
Rettelse til den sidste linje #3: hvis y = 0 , for x > 0.
Man isolerer y, så har man fået "ny" funktion. y = f(x).
Jeg har lige overset, at de to arealer ikke er identiske.
Svar #8
05. december 2011 af royboy (Slettet)
Jeg kan simpelthen ikke gennemskue fremgangsmåden i det du gør...
Svar #9
05. december 2011 af SimoneJae (Slettet)
hmm.. er ikke helt sikker på jeg forstår den fremgangsmåde.. Men prøv at se på formlen for cirkelafsnit Roj, (den står vidst ikke i vores bog) men den har jeg brugt til at beregne det med :)
Svar #10
05. december 2011 af HaettemaageN (Slettet)
#9 Den fremgangsmåde vil jeg gerne se lidt mere af. Kan du uddybe ?
Svar #11
05. december 2011 af AskTheAfghan
#8
Cirklensligning:
(x - 3)2 + (y - (-1))2 = 52 ⇔ y = ±√(52 - (x - 3)2) - 1 = f(x)
1. kvadrant
Vi benytter den positive y, f(x).
A1 = 0∫xf(x) dx .. x skal kendes
f(x) = 0 , for x > 0 dvs x = 7.89898 ... derfor
A1 = 0∫7.89898f(x) dx = 25.7123
2. og 3. kvadrant
A2 = ((π52)/360) · (2·-tan-1((-1-3)/(3-0))) - 3·(3-(-1)) = 11.1824
4. kvadrant
A3 = (π52) - (A1 + A2) = 41.6452
Så .. Tilbage til opg. b - og svaret er A = A1 + A3 = 67.3575.
Jeg ved ikke om du forstår min fremgangsmåde. Tror nok, andre kan forklare det bedre.
Svar #12
05. december 2011 af royboy (Slettet)
Jeg har kigget lidt på den. Jeg får en fornuftig centervinkel, men arealet bliver alt, alt for lille. Jeg har i stedet valgt at bruge trekantsformler og cosinusrelationer ;)
Svar #13
05. december 2011 af SimoneJae (Slettet)
Jeg opfatter y aksen som en korde, og beregner længden af denne, derefter beregner jeg vinklen mellem de to skæringspunkter med y-aksen, med vinkelspids i cirkens centrum.. Den vinkel bruger jeg så i formlen for cirkelafsnit..
Svar #14
05. december 2011 af SimoneJae (Slettet)
Det er fordi du finder arealet i 2. og 3. kvadrant.. find derefter arealet af cirklen og træk det fra :)
Svar #15
05. december 2011 af HaettemaageN (Slettet)
#13 + #14 Smart. Meget simpel måde, at gøre det på.
Til royboy vil jeg anbefale denne måde.
Skriv et svar til: Areal af cirkelafsnit - HASTER
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
