Matematik

Integration ved substitution

10. december 2011 af Rins (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået til opgave at integrere ∫(3x^2-3x+2)/(x-1)  dx. Foreløbigt har jeg fået lavet følgende: 

For at udregne dette ubestemte integral bruges reglen for integration ved substitution, hvor

t=x-1⇔t'=dt/dx=1⇔dt=dx.

dt og t indsættes nu i det oprindelige integral: ∫(3x^2-3x+2)/t  dt=∫1/t·(3x^2-3x+2) dt. Herefter benyttes reglen for partiel integration, hvor f(x)=1/t  og g(x)=3x^2-3x+2.

Altså: ln(t)·(3x^2-3x+2)-∫ln(t)·6x-3 dt.

For at udregne dette integral benyttes endnu en gang reglen for partiel integration. Det endelige udtryk bliver således: 

ln(t)·(3x^2-3x+2)-((t·ln(t)-t)·(6x-3)-∫(t·ln(t)-t)·6) dt=ln(t)·(3x^2-3x+2)-((t·ln(t)-t)·(6x-3)-6∫t·ln(t)-t) dt.

 

Jeg prøvede at taste dette ind på lommeregneren før jeg gik videre og fik svaret til 2·ln(x-1)+(3(x^2+2))/2, men hvis jeg integrerer fra starten af på lommeregneren bliver svaret 2·ln(x-1)+(3x^2)/2. Forskellen er lille, men den er der, hvilket vil sige, at jeg åbenbart har lavet en fejl et sted. Kan nogen forklare mig hvor?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2011 af SuneChr

Polynomiers division giver  (3x2 - 3x + 2) / (x - 1)  =  3x + ( 2 / (x - 1) )

Skulle så være let at integrere. Sidste led integreres v.h.a. substitution.


Skriv et svar til: Integration ved substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.