Fysik

Energien i en dæmpet svingning (pendul)

16. december 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har vedhæftet et dokument. Jeg forstår ikke hvordan de kommer frem til resultater. Jeg kan ikke se hvilke mellemregninger de har brugt. Min fysiklærer var for forvirret til at hjælpe mig...

Kan nogle vise mig det?

NB: Kan I i stedet for k bruge mg/l, da jeg tager udgangspunkt i et pendul, hvis potentielle energi er givet ved

E = 1/2*mg/l*x2


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2011 af peter lind

Hvad er du i tvivl om ?

Det sidste. Navne er ligegyldige så om du kalder en parameter k eller mg/l er ligegyldig.


Svar #2
16. december 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg er i tvivl om, hvordan de kommer fra 2.17 til ligningen under. Jeg bruger

x = A0*e-λ*t*sin(ω*t+φ)

i stedet for cosinus ( jeg ved godt der bare er tale om en faseforskydning, men jeg har brugt sinus som løsning hele vejen i gennem min opgave)

Jeg kan se det er noget med at differentiere en sammensat funktion og produktet af en funktion, men jeg kan ikke komme videre.... Jeg ved godt at cos'(x) = - sin(x). Jeg bruger så, at sin'(x) = cos(x)...

Jeg ved bare ikke hvordan de gør efter 2.17


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2011 af mathon

 

         v = dx/dt = -λ·A·e·t·sin(ω·t+φ) + ω·A·e-λ·t·cos(ω·t+φ)  =  -A·e·t·(λ·sin(ω·t+φ) - ω·cos(ω·t+φ))


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2011 af peter lind

# 2 Der bruges dels produktreglem (f(x)*g(x))' = f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x) med f(x) =eksponentialfunktionen og g(x) = sinus funktionen Dels sammesat funktione, hvor den indre funktion er henholdsvis -λt og ωt+φ


Svar #5
16. december 2011 af placebo321 (Slettet)

Tak! :)


Svar #6
17. december 2011 af placebo321 (Slettet)

Mathon har gjort det, hvor x = A*e-λ*t*cos(ω*t+φ), jeg bruger dog x = A*e-λ*t*cos(ω*t+φ), 

Hvor vendes fortegnene henne?


Svar #7
17. december 2011 af placebo321 (Slettet)

Ok nu tror jeg forstår det. Konstanten i eksponenten er -λ


Svar #8
17. december 2011 af placebo321 (Slettet)

Men jeg vil gerne have eksponentialfunktionen til at stå inde i parentesen :)

Jeg kan heller ikke komme videre fra dette skridt. Hvordan foregår hele udledningen fra start til slut, hvis man vælger

x = A*e-λ*t*sin(ω*t+φ)

i stedet for deres cosinus...

Jeg er lidt lost


Svar #9
17. december 2011 af placebo321 (Slettet)

Aha, nu knækkede jeg den

Jeg kom frem til

1/2*A*e-2λt *(m*ω2*cos2(ωt+φ)+mg/l*sin2(ωt+φ))

Her subtituerer jeg ω2 = g/l

Ovenstående kan derefter omskrives med den trigonometrisk grundrelation. Her startede jeg med

x = A*e-λ*t*sin(ω*t+φ)

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. december 2011 af peter lind

Hvor kommer 2 tallet fra i e-2λt og forsvinder længere nede. I løsningen skal også indgå λ


Svar #11
18. december 2011 af placebo321 (Slettet)

2 tallet kommer fra, at jeg har opløftet det hele i anden


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. december 2011 af peter lind

Hvorfor har du dog det?


Skriv et svar til: Energien i en dæmpet svingning (pendul)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.