Matematik

eksponential funktion

23. december 2011 af JTPUK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa 

Stoffet natrium-24 er radioaktivt og omdannes gradvis til et andet stof (magnesium-24).
Mængden af natrium-24 aftager eksponentielt som funktion af tiden med en
halveringstid på 15,0 timer. Et præparat indeholder på et tidspunkt 3,00 µg (mikrogram)
natrium-24.
a) Hvor mange mikrogram natrium-24 er der tilbage efter 12,0 timer?
b) Hvor lang tid går der, før der er 0,50 µg natrium-24 tilbage?

 

a) har jeg gjort: a = (½)^1/t/½ = (½)^1/15 = 0,9546
f(t)= 3*0,9546^12 = 1,718

er det rigtigt?

 

b) aner jeg ikke lige hvordan jeg skal stille op......


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. december 2011 af mathon

a)

             a = (½)1/T/½  =  (½)1/15  =  0,954842

b)
             f(t) = 0,50 = 3·0,954842t              logaritmér og isoler t


Svar #2
23. december 2011 af JTPUK (Slettet)

a) ja a er 0,9548, men spørgsmålet er Hvor mange mikrogram natrium-24 er der tilbage efter 12,0 timer?

Så der sætter jeg en forskrift op?? b*a^x?? 3*0,9548^12 = 1,718?

 

b) når t isoleres så sætter jeg den op med ln ik'?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. december 2011 af mathon

 

   ...eller log - som du vil


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. december 2011 af mathon

 

                   0,954842= (1/6)

                   ln(0,954842)·t  = ln(1/6)

                  


Svar #5
24. december 2011 af JTPUK (Slettet)

#4 hvorfor sætter du (1/6) ind? hvor kommer de tal fra???


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. december 2011 af mathon

 

             f(t) = (1/2) = 3·0,954842t

                      (1/2) / 3 = 0,954842t

                      (1/6) = 0,954842t

                      ln(0,954842)·t  = ln(1/6)

 

            


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man isolerer jo 0,954842t i ligningen i #1 b) , dvs.

0,954842t = 0,5 / 3 = 1/6 ,

hvorefter der tages ln() eller log() på hver side.


Svar #8
24. december 2011 af JTPUK (Slettet)

Kan det passe af i b) at det giver 0.025931???

eller er det 38,5633???


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Resultatet er

t = ln(1/6) / ln(0,954842) = 38,7748


Skriv et svar til: eksponential funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.