Kemi

Hvad er Mol, Molarmasse og Avogadro's tal?

24. december 2011 af iman94 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle!

Jeg har læst lidt om, hvad mol er, og hvordan man regner det ud, men jeg kan stadig ikke forstå det. Jeg synes at det bliver forklaret lidt svært i kemi bogen (kemi 2000 c). 

Der står:

"Kemikere anvender en størrelse, som kaldes stofmængde. Stofmængde har enheden mol. Hvis man fx har et stof med formelmassen 46,07u, har 1 mol af stoffet massen 46,07g. Der gælder følgende generelle regel:

- Hvis et stof har formelmassen Xu, har 1 mol af stoffet massen Xg.

Størrelsen stofmængde betegnes med n"

Samt står der følgende beskrivelse af molarmasse:

" Det konstante forhold mellem massen m og stofmængden n kaldes stoffets molare masse. M = m/n

- Hvis et stof har formelmassen Xu, har 1 mol af stoffet massen Xg, og stoffets molare masse er Xg/mol"

Omkring Avogadro's beskrives der:

"Antallet af formelenheder betegnes med N. Det er normalt et meget stort tal. Man kan beregne antallet N, hvis man kender stofmængden:

N = n * NA     NA = 6,02 * 1023 mol-1

NA kaldes for Avogadro konstanten."

 

Jeg har læst det flere gange og kigget på de givne eksempler, men kan stadig ikke forstå det. Det eneste jeg forstår er, at man bruger disse formler til at beregne hvor stor en mængde stof der. 

Det vil være en stor hjælp, hvis nogen kunne forklare mig, hvad det betyder, og hvilken sammenhæng de har til fælles, samt hvad de enkelte bogstaver står for. 

Tak på forhånd :-) Iman

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Stofberegning i kemi er i det væsentlige blot anvendt forholdsregning, som man kender det fra folkeskolen.

Groft set er Avogadros tal NA antallet af carbonatomer i 12g rent kulstof. Den atomare masseenhed u er tilstræbt at repræsentere massen for 1 proton eller 1 neutron, men da disse har lidt forskellige masser, defineredes 1u som (1/12) af massen af 1 carbonatom.

1 mol af et stof defineres som NA af dette stofs mindste enheder. Således er 1 mol carbonatomer den stofmængde, der består af NA carbonatomer. Tilsvarende er 1 mol CO2 den stofmængde, der består af NA CO2 molekyler .

Et antal NA af partikler, der hver har massen 1u , har den samlede masse m = NA·1u = 1g .

Eksempel: 1 molekyle CO2 har massen (12 + 2·16)u = 44u . 1 mol CO2 molekyler har derfor massen 44u·NA = 44g .


Svar #2
24. december 2011 af iman94 (Slettet)

Mange tak! nu har jeg forstået den.


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. december 2011 af mathon

...hvorfor man bekvemt definerede
   atommasseenheden 1 u
   ud fra
                                                        1 g = {NA} u

                                                        1 u = {NA}-1 g

                                
                                           
                                                                


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. december 2011 af mathon

se evt.

Vedhæftet fil:MOL-enheden.doc

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2015 af Jacobadm (Slettet)

Du kan også læse om mol og molarmasse i vores kompendie-sektion. 


Skriv et svar til: Hvad er Mol, Molarmasse og Avogadro's tal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.