Matematik

beregn afledede for funtionen (Taylor)

02. januar 2012 af TheEdge4

Hejsa.

Jeg har en opgave som lyder som følgende:

Beregn de afledede for funktionen f(x) = ln x for n > 0

1: (-1)^n-1(n-1)!x^-n

2: (n-1)!x^-n

3: (-1)^n(n-1)!x

4: n!x^-n

Jeg har disse 4 valgmuligheder. Jeg tænkte det var noget med at differencere, men der får man jo bare 1/x. Ved i hvordan jeg laver denne opgave?

Mv Mads


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2012 af peter lind

Der indgår ikke noget n i din funktion. Er den glemt ? eller er det for flere afledede så 1/x ikke holder for alle n ?

Ellers må du gå eksemplerne igennem og se om det for et eller andet n giver 1/x


Svar #2
02. januar 2012 af TheEdge4

ups, sorry ja. Svaret skal hedde:

f^(n)(x) = ????

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2012 af peter lind

Du har fundet f'(x). Find de højere afledede af f(x) og se om det passer med forslagene. Du sætter for eks. n = 1 og ser om nogle af dem giver 1/x. Er der flere finder du den afledede og ser om n=2 holder for en eller flere af dem. Sådan bliver du ved til du har et svar.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du må se at få lært, at det hedder at differentiere, ikke "differencere".


Svar #5
02. januar 2012 af TheEdge4

argh Peter det er sku svært synes jeg.

Kan jeg lokke dig til at lave udregningen? så kan jeg meget bedre se det tror jeg

Mv Mads


Svar #6
02. januar 2012 af TheEdge4

Andersen11 : Jeg er ordblind!!


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Prøv først at beregne de første højere afledede af f(x) = ln(x):

f'(x) = 1/x = x-1

f''(x) = ...

f'''(x) = ...

f(4)(x) = ...


Svar #8
03. januar 2012 af TheEdge4

f'(x) = -1/x^2

f''(x) = 2/x^3

f'''(x) = -6/x^4

f''''(x) = 24/x^5

Ok, nu har jeg differentieret f(x) = ln(x) tror jeg nok....


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er nu f''(x), f'''(x), f(4)(x) og f(5)(x) , du har beregnet, eftersom f'(x) = x-1 .

Så prøv efter, hvilket af de foreslåede udtryk, der rent faktisk stemmer med udtrykket for f'''(x) og for f(4)(x), for eksempel.


Svar #10
03. januar 2012 af TheEdge4

Damm jeg er bare totalt lost lige nu. Jeg aner bare ikke hvad og hvordan jeg skal sætte ind på hvilke pladser?

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

For n = 3 har du beregnet

f'''(x) = 2/x3 ,

og for n = 4 har du beregnet

f(4)(x) = -6/x4 .

Hvis du ikke ud fra de opgivne udtryk kan, se, hvilket der passer med disse udtryk, så prøve at beregne hvert af de foreslåede udtryk for n = 3 og for n = 4.


Skriv et svar til: beregn afledede for funtionen (Taylor)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.