Matematik

Areal

18. januar 2012 af sødtøz90 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude.

 

Jeg er gået lidt i stå med denne opgave.

a) O=x(pi+2)+2y

b) ? Har jeg problemer med, skal jeg sætte 100 lig med den ligning jeg har fået i a)?

c) ? Ved jeg slet ikke hvad jeg skal gøre

 

mvh.

Susanne

Vedhæftet fil: symøns.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2012 af Duffy

a)

O(x,y) = 2*pi*x/2 + 2y + 2x = pi*x + 2x + 2y = x(pi+2) + 2y

 

O(x,y) =  x(π+2) + 2y

...så OK!

 


Svar #2
18. januar 2012 af sødtøz90 (Slettet)

Okay tak, men hvordan løser jeg så opgave b) ? det var den som jeg havde problemer med. (samt c))


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2012 af Duffy

O(x,y) = 100


(π+2)x + 2y = 100


dvs


(π+2)x + 2y = 100


y = -(π+2)x/2 + 100/2


y = -(π/2+1)x + 50


f(x) = -(π/2+1)x + 50


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2012 af Duffy

i c) differentieres f og sættes lig nul...


Svar #5
18. januar 2012 af sødtøz90 (Slettet)

4# f differentieret på grafregneren får jeg til (-π/3)

Går x bare ud? Hvis det er tilfældet, kan jeg jo ikke sætte den lig med nul.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har

O = 2x + 2y + πx = 100 ⇒ y = (100-(2+π)x)/2

A = 2xy - πx2/2 = 100x -(2+π)x2 -πx2/2

Man skal så finde maksimum for A som funktion af x. Det er en parabel, der vender grenene nedad.

 


Svar #7
18. januar 2012 af sødtøz90 (Slettet)

#6 så udsagnet i #4 passer ikke eller hvordan, og er facit i #3 korrekt?

Jeg forstår ikke hvordan du får dine værdier under Areal A, hvor får du bl.a.2xy - πx2/2 fra? 

Og du nævner omkredsen, hvordan kobler du det ind her, du må gerne gøre det trin for trin, for synes ikke rigtig jeg er med på det du gør.

Men skal jeg så gætte mig til det højeste areal? Eller er det toppunktet på den parabel som er mit største areal.

Når jeg skriver den ligning ind du har stående, får jeg nemlig ikke en parabel 100x -(2+π)x2 -πx2/2 .

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Svaret i #3 er konsistent med udtrykket for omkredsen i #6.

Arealet af symønsteret er arealet af rektanglet (2x·y) minus arealet af halvcirklen( (1/2)·π·x2 ) , dvs

A = 2x·y - π·x2/2

og heri indsættes udtrykket for y = (100-(2+π)x)/2 , så

A = x·(100-(2+π)x) - π·x2/2 = 100x - (2 + 3π/2)x2

Det er da ligningen for en parabel. Man skal jo samle leddene med x2 .


Svar #9
19. januar 2012 af sødtøz90 (Slettet)

#8 Det er forstået, synes stadig ikke min grafregner laver en parabel med den ligning (jeg får en tredjegradsplynomium, som går fra tredjekvadrant til første kvadrant)

Men hvad skulle jeg gøre for at finde den største, var det som jeg tidligere nævnte parablens toppunkt ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvordan kan der være tale om et 3.-gradspolynomium, når der kun forekommer led med x og med x2 ?

Man skal finde toppunktet for parabelen

A = 100x - (2 + 3π/2)x2

Da opgaven spørger efter x-værdien, hvor arealet er størst muligt, er det tilstrækkeligt at bestemme toppunktets x-koordinat

xT = -b/(2a) = 100/(4 + 3π)


Svar #11
19. januar 2012 af sødtøz90 (Slettet)

Okay men kan ikke se hvad det er jeg skal gøre nu, kender jeg a og b i den formel du har der ?

mit eget gæt vil være at b = -100, og a= ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

a er altid koefficienten til leddet med x2 og b er koefficienten til leddet med x. Man aflæser så, at

a = -(2 + 3π/2)  ,  b = 100  ,  c = 0


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. januar 2012 af Thichair (Slettet)

# okay får det til det samme som du, men så mit x skal være 100/(4 + 3π) for at areal bliver det størst muligt når vi har O=100 er det udsagn korrekt ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er korrekt.


Skriv et svar til: Areal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.