Kemi

Bruttoreaktionsskema for citronsyres reaktion med H20

29. januar 2012 af Zkw37 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er gået helt i stå med denne kemiopgave - håber, at der er nogen, som kan sætte sig ind i det og hjælpe!

Dette er oplysningerne vi får i starten af opgaven:

En natriumhydrogencarbonatopløsning fremstilles ved at opløse 2 g NaHCO3 i 50 mL demineralise-ret vand. pH i opløsningen måles til pH = 9,9

En citronsyreopløsning fremstilles ved at opløse 2 g citronsyre, C6H8O7 ,  i 50 mL demineraliseret vand. pH i opløsningen måles til pH = 1,8

 [OH]− i natriumhydrogencarbonatopløsningen, molarmassen for citronsyre og den formelle stofmængdekoncentration af cutronsyren i opløsningen er bestemt.

 

Der hvor jeg så er gået i stå:

Antag, at citronsyre er en trivalent syre, som protolyseres (hydronolyseres) fuldstændigt. Skriv et (brutto)reaktionsskema for citronsyres reaktion med vand.


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. januar 2012 af mathon

                         H3C6H5O7 (aq)   +   3 H2O (l)   --->   C6H5O73- (aq)   +   3 H3O+ (aq)


Svar #2
29. januar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#1


                   Tak for dit svar, kan du forklare mig præcist hvad de mener med ''protolyseres fuldstændigt'' og ''bruttoreaktionsskema''?

 

Og er det en ligevægt?


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. januar 2012 af mathon

              ''protolyseres fuldstændigt''  = alle tre COOH grupper afleverer protonen

              ''bruttoreaktionsskema''       
                                                             udgangsstoffer   --->   slutstoffer

 

              ved ''fuldstændig protolyse'' er alle ligevægte tvunget helt til højre;
              hvorfor
              et fuldstændig protolyseret bruttoreaktionsskema ikke indeholder en ligevægt


Svar #4
29. januar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#3


       Okay så forstår jeg det meget bedre!

       Hvad burde pH-værdien teoretisk være i opløsningen, hvis antagelsen i ovenstående reaktion gælder?

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
29. januar 2012 af mathon

                  n(H3O+) = 3·n(C6H8O7) = 3·((2 g) / (192,12 g/mol)) = 0,03123 mol

                  [H3O+] = n/V = (0,03123 mol) / (0,050 L) = 0,62461 M

                  pH = -log([H3O+]) = -log(0,62461) = 0,2

hvilket viser
at i virkelighedens verden kan citronsyre ikke betragtes som en fuldstændig protolyseret trihydron syre


Svar #6
29. januar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#5


Kan du forklare hvorfor, at den ikke kan betragtes som en fuldstændig protolyseret trihydron syre ud fra pH'en 0,2?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. januar 2012 af mathon

     du måler pH = 1,8 og beregningen på grundlag af fuldstændig protolysering giver pH = 0,2


Svar #8
29. januar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#7


 Når ja, det er jo også sandt! Tusinde tak!

 

Jeg har svært ved en sidste opgave her:

"Reaktion mellem citronsyre og natriumhydrogencarbonat"

10 mL af den fremstillede citronsyreopløsning blandes med 20 mL af natriumhydrogencarbonatop-løsningen. Der observeres gasudvikling.

10) Hvilken gas udvikles i reaktionen? Hvordan kan du undersøge, om dit forslag er det rigtige?
Skriv et reaktionsskema for reaktionen.

 

 


Svar #9
29. januar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#7


     Opgaven vi snakkede om tidligere:

Hvis jeg nu skal beregne den aktuelle koncentration af oxonium i citronsyreopløsningen ved hjælp af tidligere pH-måling (altså 0,2) skal jeg så ikke bruge formlen: pH = -log[H3O+] = 0,2 = -log[H3O+] og så bare solve -log[H3O+]? :-)

 


Brugbart svar (2)

Svar #10
29. januar 2012 af mathon

              [H3O+] = 10-pH = 10-0,2


Svar #11
29. januar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#10


              Mange tak, og hvad med opgave "opg. 10"?


Brugbart svar (1)

Svar #12
02. februar 2012 af mathon

  10)

             H3C6H5O7 (aq)   +  3 NaHCO3 (aq)   --->   Na3C6H5O7 (aq)   +   3 CO2 (g)   +   3 H2O (l) 

 

           CO2-prøven med CO2-indikator
eller 
            CO2 i mættet kalkvand

                             CO2 (g)   +   Ca(OH)2 (aq)   --->   CaCO3 (s)   +   H2O (l)
                                                                               hvidt bundfald


Skriv et svar til: Bruttoreaktionsskema for citronsyres reaktion med H20

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.