Kemi

pH beregning

30. januar 2012 af ansigtet (Slettet) - Niveau: A-niveau

Eftervis at titreringsopløsningen har pH = 4 i ækvivalenspunktet.
Antag at der er afvejet 0,1004 g Na2CO3 og brugt 19,50 mL 0,0950 M HCl.

 

kan ikke lige huske hvordan man får en pH ud af det her har prøvet med:

-log([H+] men det gav 1,....men det kom ikke bag på mig at det var forkert 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2012 af mathon

teksten skal være
                            Eftervis at titreringsopløsningen har pOH = 4


Svar #2
30. januar 2012 af ansigtet (Slettet)

nej ikke i følge min opgave der er stillet ??


Svar #3
30. januar 2012 af ansigtet (Slettet)

men det hjælper mig ikke rigtig kan ikke se hvilken beregning jeg skal bruge for at finde pH


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2012 af mathon

antal mol i 0,1004 g Na2CO3

                                                      n(Na2CO3) = (0,1004 g) / (106,00 g/mol) = 0,000947 mol

antal mol i 19,50 mL 0,0950 M HCl

                                                      n(HCl) = (0,0195 L) · (0,0950 mol/L) = 0,001853 mol

reaktion
                           2 H3O+ (aq)   +   CO32- (aq)   --->  2 H2O (l)   +   CO2 (g)

        stofmængdeforhold
                                        H3O+ : CO32- = 2 : 1 = 1 : (1/2)

        0,001853 mol HCl neutraliserer (1/2)·(0,001853 mol) Na2CO3 = 0,000926 mol Na2CO3

        resterende overskud af Na2CO3 = (0,000947 mol) - (0,000926 mol) = 0,000021 mol

        cb = n/V = (0,000021 mol) / Vfælles

hvorfor
               pOH = (1/2)·(pKb - log(cb)) = (1/2)·(3,60 - log(cb))

               pH = 14 - pOH

..........

               du har ikke oplyst hvilket begyndelsesvolumen Vo de 0,1004 g Na2CO3 befinder sig i
   hvorfor
               Vfælles = Vo + (0,01950 L) ikke kendes


Svar #5
30. januar 2012 af ansigtet (Slettet)

men kender hverken pKb eller har heller ikke fået afvide hvad Vo er ?

 

har kun fået g, V, og M afvide 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2012 af mathon

hvis det antages, at
                                   Vfælles = Vo + (0,01950 L) = 0 + (0,01950 L) = 0,01950 L  ds Vo ikke er oplyst

  har du
                                          

                                    cb = n/V = (0,000021 mol) / (0,01950 L) = 0,001077 M

  hvorfor
                                    pOH = (1/2)·(pKb - log(cb)) = (1/2)·(3,60 - log(0,001077)) = 3,28
  ved 25ºC

                                    pH = 14 - pOH = 14 - 3,28 = 10,72

 


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.