Matematik

Jeg hader at Reducere

07. juli 2005 af Malfoy (Slettet)
Hej...
Jeg ved ikke om det er fordi jeg hader at reducere aT JEG ER så dårlig til det ller om det bare er noget jeg ikke kan forstå en brik af, jeg har en opgave jeg har lavet jeg vil gerne have i ser på det hvis i altså vil:

Z= a + b / c + 2a + b / 3c + 5a + 2b / 12c

_-_-_ Mine udregninger _-_-_-_-_-_-

Z= 4a + 4b / 12c + 5a + 2b / 12c + 12a + 12b / 12c

_-_-_ RESULTATET_-_-_-_-_-_-

21a + 18b / 12c

_-_-_-_-Resultatet bag bogen_-_-_-_-_-

25a + 18b / 12 c

Hvor er det jeg laver min fejl? Jeg har prøvet alt men jeg får kun dette resultat....
Jeg håber der er nogle der kan hjælpe mig med det...

Malfoy Sebastiansen

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

Du bliver lige nødt til at sætte lidt paranteser. Jeg er ikke helt med på hvad du mener med

a + b / c + 2a + b / 3c + 5a + 2b / 12c

- er det

a + (b/c) + 2a + (b/3c) + 5a + (2b/12c)
(sådan vil det opfattes hvis du slet ikke har nogle paranteser)

eller

(a+b)/c + (2a+b)/3c + (5a+2b)/12c

eller

(a + b)/(c + 2a + b)/(3c + 5a + 2b)/12c

eller noget helt fjerde?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

Men hvis der menes

(a+b)/c + (2a+b)/3c + (5a+2b)/12c

så er facitlistens resultat rigtigt.

Vi ser at vi skal finde en fællesnævner for at kunne lægge brøkerne sammen, og den lavest mulige her er 12. Derfor:

(a+b)/c + (2a+b)/3c + (5a+2b)/12c
=
(12a+12b)/12c + (8a+4b)/12c + (5a+2b)/12c

Så sætter vi på fælles brøkstreg:

(12a+12b+8a+4b+5a+2b)/12c

og lægger sammen

(25a+18b)/12c

Svar #3
07. juli 2005 af Malfoy (Slettet)

Z= a + b + 2a + b + 5a + 2b
________ ________ _______
c 3c 12c

det er sådan opgaven ser ud, jeg plejer ikke at sætte parenteser...

Malfoy

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

Ja, ok, så er resultatet også det jeg kom frem til i #2.

Bare husk at division kommer før addition (at plusse), så derfor skal stykket

a + b / c + 2a + b / 3c + 5a + 2b / 12c

opfattes som

a + (b/c) + 2a + (b/3c) + 5a + (2b/12c)

- altså med nogle "løse" a'er, og med nogle brøker hvor b'erne er i tælleren og c'erne i nævneren. Og resultatet vil så blive noget ganske andet.

Svar #5
07. juli 2005 af Malfoy (Slettet)

TUSIND TAK FOR HJÆLPEN WATERHOUSE DU HAR VIRKELIG GJORDT MIG EN GOD GERNING, TUSIND TAK NU KAN JEG KOMME IGANG MED AT LAVE ALLE DE ANDRE OPGAVEE MED AT REDUCERE JEG ER NEMLIG TOTAL TOTAL MOBYDELIG TIL AT REDUCERE...

TUSIND TAK ENDNU ENGANG..

Malfoy Sebastiansen

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

DET ER BARE HELT I ORDEN, DU! FORTSAT HELD OG LYKKE I MATEMATIKKENS FASCINERENDE VERDEN!

Svar #7
07. juli 2005 af Malfoy (Slettet)

He he okay....

Jeg har endnu en reducer stykke håber der er nogle der vil kigge på det...

6x – 5y / 4 – 2x – 3y /3 – 4y – x / 6

Jeg har fundet ud af at fællesnævneren skal være 12 det går alle nævnerne op i.

det bliver så:

18x–15y/12 - 8x–12y/12 - 8y–8x/12

Når jeg så har regnet så langt er jeg faret vil i skoven, hvad skal jeg nu gøre?

Ja jeg sætter dem på fælles brøkstreg:

18x-15y-8x-12y-8y-8x / 12

så ved jeg faktsik ikke hvordan jeg skal regne det ud.... n0gle som kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juli 2005 af Duffy

#0

a + b / c + 2a + b / 3c + 5a + 2b / 12c =

8*a+b/c+1/2*b*c


#7

6x – 5y / 4 – 2x – 3y /3 – 4y – x / 6 =

23/6*x-25/4*y


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

#7: Og igen, husk paranteser. Går ud fra du mener

(6x – 5y)/4 – (2x – 3y)/3 – (4y – x)/6

som så bliver til (næsten som du kom frem til):

(18x–15y)/12 - (8x–12y)/12 - (8y–2x)/12

Det sættes på fælles brøkstreg, her bliver ens paranteser fra før ret nyttige:

[(18x–15y)-(8x–12y)-(8y–2x)]/12

Så vil vi hæve vores paranteser i tælleren. Den første står der ikke noget fortegn foran, så den kan vi bare fjerne. De andre to har et minus foran sig, og dem kan vi derfor hæve ved at lade hvert led inde i parantesen skifte fortegn. (En typisk fejl her er kun at lade første led skifte fortegn, og lade de næste led blive stående som de er):

(18x-15y-8x+12y-8y+2x)/12
=
(12x-12y)/12

Og hurra, vi kan reducere den fælles faktor på 12 væk:

(x-y)/1
=
x-y

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

Gah, lorteboard.

(6x - 5y)/4 - (2x - 3y)/3 - (4y - x)/6

som så bliver til (næsten som du kom frem til):

(18x-15y)/12 - (8x-12y)/12 - (8y-2x)/12

Det sættes på fælles brøkstreg, her bliver ens paranteser fra før ret nyttige:

[(18x-15y)-(8x-12y)-(8y-2x)]/12

Så vil vi hæve vores paranteser i tælleren. Den første står der ikke noget fortegn foran, så den kan vi bare fjerne. De andre to har et minus foran sig, og dem kan vi derfor hæve ved at lade hvert led inde i parantesen skifte fortegn. (En typisk fejl her er kun at lade første led skifte fortegn, og lade de næste led blive stående som de er):

(18x-15y-8x+12y-8y+2x)/12
=
(12x-12y)/12

Og hurra, vi kan reducere den fælles faktor på 12 væk:

(x-y)/1
=
x-y

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

Lille fejl i min sidste udregning:

(18x-15y-8x+12y-8y+2x)/12
=
(12x-11y)/12

Som der så ikke kan pilles så meget mere ved.

Brugbart svar (0)

Svar #12
07. juli 2005 af Duffy

Hmmm!!???

6x – 5y / 4 – 2x – 3y /3 – 4y – x / 6

er IKKE lig med

(6x - 5y)/4 - (2x - 3y)/3 - (4y - x)/6


Duffy

Svar #13
07. juli 2005 af Malfoy (Slettet)

Hej Waterhouse...

Jeg har lige set på dibe udregninger, jeg har resultatet, som du jo har givet mig men, desværre er der noget jeg ikke forstår i det som jeg håber du lige vil forklare mig og det kommer her:

Når du sætter den der reducer stykke på følles brøkstreg ikke? Hvorfor sætter du så parenteser????

Det var bare det...

Jeg ved godt jeg er pisse dårlig til Matematik det skal du ikke tage dig af, jeg har gennem tiderne adskillige gange hørt Øvelse gør mester... såååå

Malfoy

Svar #14
07. juli 2005 af Malfoy (Slettet)

#12) Hvad er det du ikke forstår???

I bogen jeg har opgaverne fra ikke der er der ikke sat parenteser så jeg skriver det bare direkte...


Malfoy

ps. men det du har skrevet i parenteser er vist rigtigt nok.. he he

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. juli 2005 af Duffy

Angående Parenteser:

Når man her i dette forum ønsker at skriver brøken


a+b
___
c

så SKAL det skrives op MED parenteser!!!!!!!

således:


(a+b)/c


Det er FORKERT at skrive


a + b / c


som vil betyde


a + (b/c)



Duffy


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

#13: Når jeg sætter på fælles brøkstreg, sætter jeg paranteser fordi der ellers kunne komme en masse fortegns-bøvl. Havde det bare været et simpelt plusstykke, havde paranteserne her ikke gjort så meget, men det er noget andet når det er minus. Ser vi f.eks. på brøken

-(8x-12y)/12

bliver vi nødt til at huske, at minusset gælder for BEGGE led i tælleren -

-(8x-12y)/12 er altså IKKE det samme som -8x-12y/12, men derimod det samme som (-8x+12y)/12. Når jeg så sætter paranteser, viser det at fortegnet skal gælde for hvert led inde i parantesen.

Brugbart svar (0)

Svar #17
07. juli 2005 af Duffy

Malfoy

Mit udtryk "Hmmm!!??? " er for at indikere at der er noget rivende galt.

Og der er ikke noget jeg ikke "forstår" hvis jeg må være så fræk at sige det på denne måde, for jeg har faktisk bifag i matemetik fra
Københavns Universitet og skulle således med lethed kunne udregne 10ende-klasses-regne-stykker.

Prøv at se på mit forrige indlæg
#15 angående ()


Duffy :D

Brugbart svar (0)

Svar #18
07. juli 2005 af Waterhouse (Slettet)

Problemet er lidt at man af og til i folkeskolen får et indtryk af, at paranteser bare er noget man bruger for at gøre et stykke mere overskueligt at se på...

Svar #19
07. juli 2005 af Malfoy (Slettet)

#17 Jeg er da ret ligeglad med at du har matematik som bifag, hvisjeg må være så fræk at sige det...

Og jo jeg har forstået det med parenteserne så det skal jeg huske at gøre...!

Malfoy


ps. Waterhouse tusind tak endnu en gang og jo har fået svar på mit spørgsmpl..

Svar #20
07. juli 2005 af Malfoy (Slettet)

Jeg har lige et stykke jeg ikke helt forstår, jeg ved ikke hvad jeg skal gøre efter at jeg har fundet fællesnænvner, er der nogle der vil kigge på det? :

p= (18x+2)/4 - (5x-1)/3

Det eneste jeg fatter af dette stykke er at fællesnævneren er 12...
kan virkelig ikke se hvordan jeg kommer videre, jeg troede lige jeg havde lært at reducere indtil jeg nåede til denne opgave :(

Malfoy

Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.