Kemi

Beregning af ester

06. februar 2012 af Drix1000 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Håber på lidt hjælp til denne opgave:

Bestem det teoretiske udbytte af esteren ud fra de afvejede mængder af salicylsyre og ethanol.

Her er mine måledata:

m(salicylsyre) = 9,00 g

V(ethanol) = 0,025 L

Hvordan bestemmer jeg det teorestiske udbytte?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2012 af Fingerpin (Slettet)

Tror du bliver nød til at kende en koncentration af din ethanol for at kunne udføre beregningen. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2012 af vejgeh (Slettet)

Ethanols densitet er 0,79 g/mL
25 mL * 0,79 g/mL = 19,75 g ethanol.

Find den molare masse for ethanol, og den vej igennem kan du så finde stofmængden af ethanol.

Når du har disse to stofmængder (salicylsyre og ethanol) skal du se, hvilken der er den begrænsende faktor i reaktionen. Hvilken én bliver hurtigst brugt op i reaktionen? I så fald er det den begrænsende faktor.

Hvis den stofmængden af den begrænsende faktor er fx 0,03 mol ved du, at du også max kan få lavet 0,03 mol produkt.

 

Måske hjalp det dig lidt i gang. Sidder og brænder tungen på morgenkaffen, og skal ud af døren om et øjeblik. Spørg hvis du ikke er med :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2012 af mathon


                 M(salicylsyre)   = 138,12 g/mol

                 M(ethanol)        = 46,07 g/mol

 

                 n(salicylsyre) = (9,00 g) / (138,12 g/mol) = 0,065(161) mol          

                 n(ethanol)      = (19,75 g) / (46,07 g/mol) = 0,428(695) mol   


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2012 af mathon

 

                                                                salicylsyre   +   ethanol   --->   ethylsalicylsyre   +   vand
ækvivalente stofmængder i mol:                            1                    1                           1
aktuelle stofmængder i mol:                              0,065             0,429                    0,065

 

hvor salicylsyren er den begrænsende faktor

                             udbytte

                                                     η = 0,0650,429 = 0,1515 = 15,2 %


Skriv et svar til: Beregning af ester

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.