Matematik

Optimerings problem

09. februar 2012 af kjqv (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Antag: opsparing p.a. = 1000 kr, bankrente 1%, obligationsrente 3%,
minimumskurkurtage = 150 kr. Kald ordrestørrelse X Minimer sum af handelsomkostninger og rentetab ved bankindskud :

05 X (0,03-0,01) + 150 kr x 12.000 kr/X
Differentier for at finde minimum: 0,5 x 0,02 = 150 x12.000 x X^-2 =>

X = 13.416 kr.

Kan ikke se den matematisk fremgang til svaret, er der nogen der kan vise det til mig trin for trin.. ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. februar 2012 af nielsenHTX

undgå at brug x som gangetegn brug enten * eller · (især når x er variabel) </o:p>

og du går fra "05 X (0,03-0,01)" til i næste linje til lille x " 0,5 x 0,02" ?? </o:p>

men hvis du mener 0,5 * 0,02 = 150 *12.000 * x-2 kan den løses sådan her:</o:p>

0,5 * 0,02 = 150 *12.000 * x-2 </o:p>

0,01=1800000/x2 </o:p>

0,01x2=1800000 </o:p>

x2=180 000000 </o:p>

x=±√180 000000 (da der regnes med penge giver negative værdier af x ikke mening) </o:p>

x=√180 00000 ≈13416


Svar #2
09. februar 2012 af kjqv (Slettet)

Mange Taak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2012 af nielsenHTX

#2 var så lidt

rettelse til #1 der mangler lige et 0 i den sidste ligning.


Skriv et svar til: Optimerings problem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.