Fysik

Frigjort energi og alfa-partiklens hastighed

12. februar 2012 af Mujaga (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej mennesker!

Sidder fast med denne her opgave eftersom jeg er lidt usikker på hvordan jeg skal regne dem ud.

Jeg skal antage at Ra-226 er aktivt og at den henfalder til følgende process: 226/88 Ra --> 228/86Rn+4/2 He

Opgave 1 er at jeg skal udregne den frigjorte energi i eV ved henfaldet

Opgave 2 er at jeg skal beregne alfapartiklens hastighed, hvor jeg antager at alfapartiklen får 98% af energien

Håber at nogen kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2012 af Enhver (Slettet)

Den frigjorte energi er   Q= (mfør - mefter) · c2   hvor mfør og mefter er kernemasserne hhv. før og efter processen.
Denne frigjorte energi bliver en tilvækst i kinetisk energi for partiklerne, så hvis du antager, at alfapartiklen var i hvile før processen, kan hastigheden bestemmes med formlen   Q · 0.98 = 0,5 · malfa · v2


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2012 af 215 (Slettet)

Jeg er ikke sikker med dette, det er bare et bud opgave 1

Ville jeg bare beregne Q-værdien og derefter omregne den til ev

Til opgave 2 synes jeg mangler lidt så jeg lidt usikker på den, men 
ville nok regne noget aktivtet ud er dog ikke sikker så mit svar kan i principet ikke bruges til noget :P


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2012 af mathon

           m(22688Ra) = 226,025402 u

           m(22286Rn) = 222,017570 u

           m(42He) = 4,00260 u

 

                          22688 Ra   ---> 22286Rn   +   42He
 

                    Q = Δm·c2

                           1 u ≡ 931,494 MeV

 

                    

                    E = 0,98·Q = (1/2)·mHe·v2

                    v = (2E/mHe)0,5

 


Svar #4
12. februar 2012 af Mujaga (Slettet)

#3

Hej igen!

Har prøvet at udregne a'eren igen men kan ikke få det til at passe overens med mit facit (7,76*10-13 J eller 4,48 MeV)

Q=(226,0254u)→(222,0176u+4,0026u=226,0202)=226,0254u-226,0202u=0,0052u*2,9979*108m/s=4,67*1014

 


Svar #5
12. februar 2012 af Mujaga (Slettet)

Har fundet ud af det! 

Mange tak for hjælpen! 


Skriv et svar til: Frigjort energi og alfa-partiklens hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.