Matematik

Funktioner og tangenter

15. februar 2012 af handelsskol (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej folk! 

Jeg har fået en matematik opgave som lyder således;

 

vi har et koordinatsystem med en funktion ved forskriften: f(x)=x^3-1,5x^2 -5x+2

Den første opgave lyder på, at man skal gøre rede for at tangenten til grafen for f i punktet (2,f(2)) er givet ved ligningen

l: y=x-8

 

Grafen for f har en anden tangent m, med samme hældning som l.

Anden opgave lyder på at jeg skal skal bestemme røringspunktet mellem grafen for f og tangenten m.

 

Opgave a, har jeg løst, men har opgave b kan jeg ikke få til at passe. Jeg har taget denne formel: T=(-b/2a) og indsat talene fra udgangsfunktionen, ved ikke om det er rigtigt? Og i så fald hvad jeg skal gøre med det


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. februar 2012 af nielsenHTX

løs ligningen f '(x)=1

altså 3x^2-3x -5=1 find x (den ene skulle meget gerne være 2)


Svar #2
19. februar 2012 af handelsskol (Slettet)

Jeg er ikke helt med?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvor langt er du med? Du skal vise, at der er en anden tangent til grafen for f(x) med samme hældning som den første tangent. Da denne tangent har hældningen 1, starter man derfor med at løse ligningen f'(x) = 1 for at finde x-koordinaterne til alle de røringspunkter, hvor tangenten har hældningen 1. Ligningen f'(x) = 1 er en 2.-gradsligning, der sikkert har to løsninger, hvoraf den ene svarer til den allerede betragtede tangent. Bestem nu ligningen for den anden tangent.


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. februar 2012 af mathon

du søger
                      f '(x) = 3x2 - 3x - 5 = 1     og   x≠2

                                3x2 - 3x - 6 = 0      og   x≠2

                                x2 - x - 2 = 0          og   x≠2             hvoraf du beregner røringspunktets førstekoordinat

 


Skriv et svar til: Funktioner og tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.