Matematik

Opstille en differentialligning på baggrund af forsøg

23. februar 2012 af differentialligning (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået følgende opgaveformulering:

Du skal opstille og løse en differentialligning, der beskriver koncentrationen af et stof, der nedbrydes efter en 1. ordens reaktion som funktion af tiden.

Du skal opstille og løse en differentialligning, der beskriver koncentrationen af et stof, der nedbrydes efter en 2. ordens reaktion som funktion af tiden.

Du får udleveret to sæt forsøgsdata fra to forskellige typer reaktioner og skal bestemme reaktionsordenen (har jeg gjort ved at plotte dataerne og se med hvilken ordens ligning jeg får en ret linje) for de to reaktioner. Du skal redegøre for, hvordan du har analyseret de udleverede data og bestemme hastighedskonstant og halveringstid.


Jeg har i min opgave gennemgået beviset for separation af variable, differentialligning (157), sammensatte funktioner og omskrivning af reaktionsordener. Men er lidt på bar bund i hvordan jeg får opstillet de korrekte differentialligninger til forsøgene.
Vil være taknemmelig for lidt hjælp.

De to forsøg er vedhæftet som dokument. Det første er en 1. ordens reaktion, det andet en 2. ordens.

Vedhæftet fil: forsøg1+2.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2012 af mathon

1. ordens
                           A  --> B  +  C

                           v = -d[A]/dt = k·[A]1

                           1/[A] d[A] = -k dt

                            ∫1/[A] d[A] =  ∫ -k dt

                           ln[A] = -k·t + ln[A]o

 

2. ordens
                           A  --> B  +  C

                           v = -d[A]/dt = k·[A]2

                           -1/[A]2 d[A] = k dt

                            ∫-1/[A]2 d[A] =  ∫ k dt

                           1/[A] = k·t + 1/[A]o

 

hvis t og [A] opfylder
                                       ln[A] = -k·t + ln[A]o  er reaktionen 1. ordens

hvis t og [A] opfylder
                                       1/[A] = k·t + 1/[A]o  er reaktionen 2. ordens

 


Svar #2
23. februar 2012 af differentialligning (Slettet)

ahh havde ikke forstået at det der var ligningerne, at tjekke om de er 1. og 2. ordens reaktioner har jeg gjort.

tak


Skriv et svar til: Opstille en differentialligning på baggrund af forsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.