Biologi

Større skriftlig opg.

31. juli 2005 af Razz (Slettet)
Hej alle sammen.

Overvejer at skriv større skriftlig opgave i biologi, men ved ikk helt hvad jeg skal vælge. Har tænkt på doping, men ved ikke om det er et for bredt emne??? Er der nogen der har nogle gode ideer?

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. juli 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Lærere er stort set altid vilde med hvis du bringer lidt aktuel forskning ind i billedet. F.eks. er bio- og genteknologi meget aktuelt.

Ellers er visse sygdomme altid klassikere, f.eks. kræft eller HIV/aids. Men så vil jeg foreslå at indbringe en ny vinkel og ikke bare redegøre for forskellige kræftformer eller hvordan HIV/aids udvikles. Det har din lærer garanteret læst en milliard gange før.

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. juli 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Lærere er vilde med kvalitative opgaver eller de helt diametralt modsatte.

Jeg anbefaler, at du forholder dig til det første.

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. juli 2005 af Samuel (Slettet)

#0: Begiv dig ind i den forunderlige verden af dendritcelle-biologi!

Brugbart svar (0)

Svar #4
31. juli 2005 af Katen (Slettet)

Hej

Vil bare lige minde på, at KVL har en hjemmeside (kan selvfølgelig ikke huske navnet), hvor man kan kan skrive, hvad man vil skrive om.
De sender derefter de relevante artikler.

Man skal gerne være ude mindst en 5 uger før opgaven skal skrives.

http://www.bioinfo.kvl.dk

Jeg skrev selv om gensplejsning med vægt på medtoden med gensplejsning vha. en bakterien, som overføre dele af "dens" DNA til det, man ønsker indført en nyt gen i.

Det gik godt - og heldet var med mig til den skriftlige eksamen hvor der var en hel hovedopgave med emnet :-)

Jeg kan kun anbefales at skrive og gensplejsnet, men være opmærksom på, at der er en del modsigende information.
Endvidere husk at begræns emnet ret meget - selv synes jeg, at jeg havde begrænset mit emne, men kunne sagtens have beskåret det endnu mere.

Kath.

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. august 2005 af mikro (Slettet)

Er ligesom Razz i tvivl om hvad jeg skal skrive om i SSO. Jeg har tænkt på at emnet skulle være hjernen, men er der nogen som har skrevet om hjernen og som kan fortælle mig hvordan jeg evt. kan indkredse emnet?
Mikro

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

#5: Der er paulos hunde og lignende forsøg. Så er der en helvedes masse om nervesystemet (rusmidler, medicin eller bare simpelt om nerveledningshastigheder og lignende). Et emne kan også være fantomsmerter, jeg kender dog ikke så meget til det, så jeg kan ikke love, at man kan skrive så meget om det på et ordentligt niveau. Eller man kan skrive om, hvordan forskellige planter også kan benytte sig af aktionspotentialer (f.eks. kødædende planter).

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. august 2005 af Samuel (Slettet)

#5: Prionproteiner er et gavmildt emne; lødig litteratur findes desværre næsten kun på engelsk og er på universitetsniveau, men det er overkommeligt, hvis man har godt styr på biologi og kemi og er nogenlunde lærenem. Du kan berøre emner som: genetik, biokemi, immunologi og neurofysiologi.

Det normale prionprotein opretholder den rumlige struktur af calciumkanalerne i cellerne i nervevævet hos flere organismer (og er dermed særdeles vigtige for bl.a. muskelaktivitet). Den patogene form af prionproteinerne giver ophav til kogalskab og vCJS (variant Creutzfeldt-Jacob Syndrom) hos mennesker. Ætiologien går på, at det patogene prionprotein er en ustabil og svært nedbrydelig variant af føromtalte protein - når det patogene protein møder en normal variant omdanner førstnævte det normale til et patogent prionprotein, som ophobes, da det er mere eller mindre unedbrydeligt - det skaber en række symptomer, der kort fortalt munder ud i, at det uheldige individs hjerne bliver til en svampeagtig masse. Forestil dig en kombination af Alzheimers og Parkinsons. Med hurtig letal udgang.

Jeg skrev om prionproteiner og vCJS i 'Valgfrit Projekt' og opnåede karakteren 13 - skal gerne være behjælpelig med ideer og litteratur (enkelte danske tekster).

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2005 af Samuel (Slettet)

... ellers er der jo hjernesygdommene, hvorunder du kan behandle autoimmunitet mod myelinskederne, meningitits m.v., og behandling af epilepsi i relief til transmitterstoffer... Søg evt. i opgaveforum for inspiration.

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. august 2005 af mikro (Slettet)

Tak for jeres inspirerende ideer.
Jeg er desværre ikke så stærk til engelsk, men emnet som du beskriver Samuel lyder meget spændende. Hvad skrev i om til jeres større skriftelige opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. august 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Jeg skrev om Severe Combined Immune Deficiency (SCID), en arvelig, sjælden sygdom, hvor personen lider af manglede immunsystem som følge af sygdommen. Med baggrund i denne sygdom perspektiverede jeg til genterapi som behandlingsmetode til sygdommen. (jeg skrev om genterapi i det valgfrie projekt i bio i 3.g).

Skriv et svar til: Større skriftlig opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.