Matematik

Eksponentielle og potens funktioner

29. februar 2012 af chkr11 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hvilke regneregler gælder der for ln(x)? Og hvordan finder man fordoblings- og halveringskonstanten for en eksponentielfunktion? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. februar 2012 af mathon

 

                    ...har du ikke en matematikbog omhandlende logaritmer?


Svar #2
29. februar 2012 af chkr11 (Slettet)

Jo det har jeg. Problemet er at jeg ikke forstår den og min lærer er utrolig dårlig til at lære fra sig. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. februar 2012 af mathon

    eksponentiel funktion

                             voksende
                                                      f(x) = b·ek·x      k∈R+

                                                      f(x+X2) = b·ek·(x+X2) = b·ek·x · ekX2 = ekX2·f(x)

                                                      f(x+X2) / f(x) = 2 = ekX2

                                                                               ln(2) = k·X2

                                                                               X2 = ln(2) / k

                             aftagende
                                                      f(x) = b·e-k·x      k∈R+

                                                      f(x+X½) = b·e-k·(x+X½) = b·e-k·x · e-kX½ = e-kX½·f(x)

                                                      f(x+X½) / f(x) = (1/2) = e-kX½

                                                                               ln(1/2) = -k·X½

                                                                               -ln(2) = -k·X½

                                                                               X½ = ln(2) / k


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. februar 2012 af mathon

eller skrevet

    eksponentiel funktion

                             voksende
                                                      f(x) = b·ax      a>1

                                                      f(x+X2) = b·ax+X2 = b·ax · aX2 = aX2·f(x)

                                                      f(x+X2) / f(x) = 2 = aX2

                                                                               ln(2) = ln(a)·X2

                                                                               X2 = ln(2) / ln(a)

                             aftagende
                                                      f(x) =
b·ax      0<a<1

                                                      f(x+X½) = b·a(x+X½) = b·e-k·x · a = a·f(x)

                                                      f(x+X½) / f(x) = (1/2) = a

                                                                               ln(1/2) = ln(a)·X½

                                                                               X½ = ln(1/2) / ln(a)

 


Svar #5
29. februar 2012 af chkr11 (Slettet)

Hej mathon.

Vil du prøve at forklare det med ord? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. februar 2012 af mathon

                                        ln(x)      Dm(ln) = R+    Vm(ln) = R
regneregler:

                                        ln(a·b) = ln(a) + ln(b)

                                        ln(a/b) = ln(a) / ln(b)                   

                                        ln(an) = n·ln(a)

                                        ln(n√(a)) = (1/n)·ln(a)

 


Svar #7
29. februar 2012 af chkr11 (Slettet)

Tak :D


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. februar 2012 af mathon

          fordoblingskonstant:
 
                     når et vilkårligt x øges med X2, fordobles funktionsværdien

          halveringskonstant:
 
                     når et vilkårligt x øges med X½, halveres funktionsværdien


Skriv et svar til: Eksponentielle og potens funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.