Matematik

De "kære" forskrifter og funktioner......

03. marts 2012 af LisbethP (Slettet)

Hej alle og på forhånd tak til jer, der giver jer tiden til besvarelse.

Jeg sidder med en mat opgave, som i den grad har drillet mig - Det hjælper så ikke at vihar grebet den forskellig an, i min arbejdsgruppe..... 

Jeg ville blive rigtig glad for mellemregningerne, da det er nemmere at sætte sig ind i.

Håber der er nogle der magter udfordringen - mange hilnser fra Lisbeth

Prisen for mobiltelefoni beregnes i mange selskaber på månedsbasis.

I telefonselskab A skal man betale et fast månedligt abonnement og en fast minutpris for alle samtaler.                     (SMS-meddelelser er gratis og der betales ingen opkaldsafgift).

På firmaets hjemmeside gives der to eksempler på den samlede pris pr. måned:
- ved 200 minutters samtaler i en måned, er prisen inkl. abonnement 170 kr.
- ved 520 minutters samtaler i en måned, er prisen inkl. abonnement 250 kr.

1.1 Bestem en forskrift for den samlede månedspris som funktion af taletiden i minutter.

1.2 Bestem en forskrift for den omvendte funktion og forklar, hvad den angiver.

I et andet telefonselskab B beregnes månedsprisen på flg. måde:


Abonnement: 160 kr. pr. måned inkl. fri samtaletid på 180 minutter
Samtaler udover de første 180 minutter koster 30 øre pr. minut.
(SMS-meddelelser er gratis, og der betales ingen opkaldsafgift.)


1.3 Angiv en forskrift for denne funktion på formen g(x) = ax + b, for x > 180.

1.4 Hvornår (antal talte minutter pr. måned) vil månedsprisen i selskab B være lavere end i selskab A?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2012 af YesMe (Slettet)

1.1

Lad x være minutter, og y for prisen; du kender to punkter, (200 ; 170) og (520 ; 250)

Bestem først hældningen a, og prøv om du kan bestemme forskriften, y = ax + b.

1.2

Efter have fundet forskriften, skal du isolere x, og ombyt det med y'et.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

ved 200 minutters samtaler i en måned, er prisen inkl. abonnement 170 kr.
- ved 520 minutters samtaler i en måned, er prisen inkl. abonnement 250 kr.
200m+a = 170
520m+a = 250
------------- træk 1 fra 2
320m = 80
m = 0,25
200*0,25+a = 170
a = 120
f(m) = 0,25*m + 120
===================
y = 1/4 x + 120
1/4 x = y - 120
x = 4y - 480
(f(m))^-1 = 4m - 480
===================
 

Se vedhæftede ;-)

Vedhæftet fil:LisbethP.PNG

Svar #3
06. marts 2012 af LisbethP (Slettet)

Tusinde  tak, jeg kan udemærket se hvad i mener. 

Jeg har så haft den opfattelse at  abonomenterne i selskab A, måtte være "konstant" på grafen ;o( Derfor mine vanskeligheder.....

 

Herligt at kunne blive klogerer herinde.

 

mange hilsner fra Lisbeth


Skriv et svar til: De "kære" forskrifter og funktioner......

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.