Fysik

beregn et lods specifikke varmekapacitet

03. marts 2012 af mimok (Slettet)

Jeg har lavet et forsøg, hvor jeg skal beregne et lods specifikke varmekapacitet, men jeg ved ikke helt hvordan den skal regnes. jeg har skrevet opgave a og b ind, som indeholder information til opgave c, som er den opgave jeg har problemer med: 

a) Beregn energitilførslen til vandet:
mvand: (160.9 g)/(1000 g/kg)=0.1609kg
c, vands specifikke varmekapacitet: 4186J/(°C·kg)
ΔT= Tslut -Tstart = 28.0°−21.0°C=7.0°C
ΔE=m·c·?T=0.1609kg·4186J/(°C·kg)·7.0°C ≈4.7 ·10^3 J 

b) Opskriv energi tilførslen til loddet:
mlod: (198.6 g)/(1000 g/kg)=0.1986kg
c: ?
ΔT= Tslut -Tstart =28.0°C−100°C=−72.0°C
ΔE=0.1986kg·c·(−72.0°C)

c) Sæt summen af de to energi tilførsler lig 0. Beregn loddets specifikke varmekapacitet ud fra den fremkomne ligning:
0.1609kg·4186J/(°C·kg)·7.0°C= 0
0.1986kg·c·(−72.0°C)=0
0.1986kg·c·(−72.0°C)=0.1609kg·4186J/(°C·kg)·7.0°C

Jeg er ikke sikker på, at ligningen i opgave c er rigtig, men hvis den er, så ved jeg ikke hvordan ligningen skal løses, er der nogen som vil hjælpe mig?


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det ser ud, som om vandet opvarmes fra 21C til 28C, mens loddet afkøles fra 100C til 28C ?


Svar #2
03. marts 2012 af mimok (Slettet)

Ja, det jeg har gjort er: først har jeg opvarmet noget vand til 100C, hvorefter jeg kom loddet ned i vandet 100C varmt vand. Derefter antog jeg, at loddet blev 100C varmt, siden loddet er et metal og metal er gode varme leder.
Derefter kom jeg det varme lod i 21C vand, hvorefter det steg til 28C.


Brugbart svar (2)

Svar #3
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så har du jo

mvand · cvand · (Tfælles - Tvand,start) = mlod · clod · (Tlod,start - Tfælles)

hvor man kender alt undtagen clod .


Svar #4
03. marts 2012 af mimok (Slettet)

Tfælles er det 100C, hvis det er, så dvs. det er:

0.1609kg*4186J/(°C·kg)*(100C−21.0°C)=0.1986kg·clod·(28C-100C) =>

0.1609kg*4186J/(°C·kg)*(79°C)=0.1986kg·clod·(-28C) =>

clod=(0.1609kg*4186J/(°C·kg)*(79°C))/(0.1986kg·(-28C))

Er det sådan ligningen skal se ud?

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, Tfælles er den temperatur, som både vand og lod ender med at være fælles om, dvs 28C . Endvidere

Tvand,start = 21C , Tlod,start = 100C


Svar #6
03. marts 2012 af mimok (Slettet)

Okay, nu har jeg prøvet at sætte tallene ind:

0.1609kg*4186J/(°C·kg)*(28C−21.0°C)=0.1986kg·clod·(100C-28C) =>

0.1609kg*4186J/(°C·kg)*(7°C)=0.1986kg·clod·(72C) =>

clod=(0.1609kg*4186J/(°C·kg)*(7°C))/(0.1986kg·(72C))


Brugbart svar (2)

Svar #7
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal jo regne færdig. Det er de to udtryk for ΔE i a) og b) , der er sat lig med hinanden.


Skriv et svar til: beregn et lods specifikke varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.