Matematik

Tårn m. 8 kantet spir.

07. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan slet ikke finde ud af denne opgave, ingen idé om hvordan jeg skal kunne løse denne opgave.

opgave vedhæftet

Vedhæftet fil: 17.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2012 af mathon

fladen ABCD

              har normalvektor
                                                          n = AB x AD       gennem et frit valgt fikspunkt

 


Svar #2
07. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

#1 og hvad vil det så sige ? ("gennem et frit valgt fikspunkt"?)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2012 af mathon

 

                              n = AB x AD = [39,39,-54] x [-39,15,0] = [810,2106,2106] = 162·[5,13,13]
dvs
                              n1 = [5,13,13] er en anden mere handy normalvektor, som benyttes i det følgende
                                                    C(0,110,0) vælges - af praktiske grunde - som fikspunkt

      for et vilkårligt punkt
                                                P(x,y,z) i planen ABCD
                                                er
                                                                                                              her ses det praktiske
                                                       n1 vinkelret på vektor CP = [x-0,y-110,z-0] = [x,y-110,z]

     planen ABCD kan
     beskrives som
                                               {P(x,y,z) | n1 CP = 0}
hvoraf            
                                               [5,13,13] • [x,y-110,z] = 0
 

                   ABCD:                5x + 13y + 13z -1430 = 0
                                     

 

                            


Svar #4
07. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

#3 så ligningen for plan a er 5x + 13y + 13z -1430 = 0 ?

Men kunne jeg ikke få dig til at forklare, hvad det er du gør, forstår ikke hvordan du kommer fra det ene lighedsteg over til det andet 

 

n = AB x AD = [39,39,-54] x [-39,15,0] = [810,2106,2106] = 162·[5,13,13]
dvs
                              n1 = [5,13,13] er en anden mere handy normalvektor, som benyttes i det følgende
                                                    C(0,110,0) vælges - af praktiske grunde - som fikspunkt


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man når frem til at skulle bestemme ligningen for planen med normalvektor n1 = [5,13,13] , der indeholder punktet C(0,110,0) , og den har ligningen

[5,13,13] • [x , y-110 , z] = 0 ,

dvs

5x + 13(y-110) + 13z = 0

Forstår du ikke, hvordan man kommer frem til normalvektoren?


Svar #6
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

jeg har bare ikke regnet opgaver før hvor en normalvektor indeholder et punkt, som har en ligning, tror det mere er der problemet ligger.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det giver ingen mening, hvad du skriver der.


Svar #8
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

ej det ligemeget for jeg synes ikke rigtig jeg kan forstå det.

Jeg kan ikke se hvor I får de forskellige tal fra:

 

n = AB x AD = [39,39,-54] x [-39,15,0] = [810,2106,2106] = 162·[5,13,13]

n1 = [5,13,13]

Jeg ved dog C(0,110,0) (det er det punkt, som er angivet i opgaven, men kan ikke se hvor i får de andre fra)


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. marts 2012 af mathon

 

        når
                   a = [a1,a2,a3]           b = [b1,b2,b3]

        er
                               a x b = [a1b3 - a3b2, a3b1 - a1b3, a1b2 - a2b1)


Svar #10
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

#9 det er jeg med på, altså jeg har gjort:

a2b3 - a3b2                      39*0 - 54*79                       0-4212 

a3b1 - a1b3          =          54*78 - 39*0          =           4212-0

a1b2 - a2b1                      39*78 - 39*78                      3042-3042
 

hvilket giver (-4212,4212,0)

så kan ikke se hvordan du har gjort.

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. marts 2012 af mathon

rettelse
          a x b = [a1b3 - a3b2, a3b1 - a1b3, a1b2 - a2b1)       --->   a x b = [a2b3 - a3b2, a3b1 - a1b3, a1b2 - a2b1)

 

        AB = [39,39,-54]          AD = [-39,15,0]

              

a2b3 - a3b2                      39*0 - (-54)*15                       0+810 = 810

a3b1 - a1b3          =          -54*(-39) - 39*0          =         2106-0 = 2106

a1b2 - a2b1                      39*15 - 39*(-39)                    585+1521 = 2106


Svar #12
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

#11 hvordan er det du får: AB = [39,39,-54]          AD = [-39,15,0]

for A(39,39,54) så kan ikke se hvordan den vliver negativ 54


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. marts 2012 af mathon

 

                              AB = OB - OA = [78,78,0] - [39,39,54] = [39,39,-54]

                              AD = OD - OA = [0,54,54] - [39,39,54] = [-39,15,0]


Svar #14
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

#13 tak, det var det jeg gerne ville se, kan se at jeg har sagt + mellem de to [ ].

Men er facit for det så 5x + 13(y-110) + 13z = 0?

Hvordan bestemmer jeg så vinklen opgave b) ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. marts 2012 af mathon

                   facit er 
                                   som i #3

                                                             5x + 13y + 13z -1430 = 0


Svar #16
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

Hvordan er det så at man finder en vinkel mellem to af de tagplader som det oplyses i opgave b)


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. marts 2012 af mathon

   

                ...vinklen mellem to planer er lig med vinklen mellem deres normalvektorer


Svar #18
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

kan det passe der giver 46,7 grader ?


Svar #19
08. marts 2012 af Lovligetegn (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Hvorfor viser du ikke dine mellemregninger i stedet for blot et resultat?

Jeg får et andet resultat.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.