Kemi

Opgaver

13. marts 2012 af ano123 (Slettet)

Hej, jeg har et problem, for jeg kan ikke huske hvordan man aflæser der periodiskesystem, hvilket gør, at jeg ikke kan lave de stillede opgaver. 

Opgave 1

Se billag :) / vedhæftet fil

 

 

Opgave 2
Skriv kemiske symboler for ioner med følgende antal protoner og elektroner:
a. 3 protoner og 2 elektroner
b. 12 protoner og 10 elektroner 
c. 79 protoner og 76 elektroner
d. 26 protoner og 23 elektroner

Opgave 3
a) Hvad sker der hvis man hælder en opløsning ag kaliumhydroxid sammen med en opløsning af  bly(II)nitrat. Begrund kort dit svar.   
b)     Opskriv reaktionsskema for reaktionen                                                                                                                                                     

Opgave 4
Stoffet methan og dibrom reagerer efter følgende reaktion:
CH4     +  3 Br2      →    CHBr3     +   3 HBr
Reaktionen er afstemt!
Der er 5,87 g CH4.
a) Beregn stofmængden af CH4
b) Hvor stor en stofmængde Br2 skal der anvendes?
c) Hvor mange gram CHBr3 dannes der

Vedhæftet fil: Biotekopgavesæt 2.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2012 af SheldonCooper (Slettet)

opgave 2:

Kan ikke lige nu komme på en god og forståelig forklaring.

opgaver 3:

a) Der vil ske bundfald idet de to opløsninger blandes og de så går sammen og danner nye ionforbindelser (de danner et iongitter).

b) Pb(NO3)2(aq) + 2KOH(aq)→Pb(OH)2(s) + 2KNO3(aq)

(s) betyder solid og det er det der er bundfaldet.

Opgave 4:

a) For at beregne stofmængden skal du have fat i følgende formel n (stofmængde)=m (masse)/M(Molarmasse)

massen (m) får du opgivet, og det er 5,87g, og Molarmassen kan du finde.

Molarmassen (M) findes ved at kigge i det periodiske system. Det er det tal der er atomvægten, hvis du ser her: http://www.ptable.com/?lang=da.

Når du har at gøre med ioner der består af flere atomer (som CH4) så skal den dog beregnes, og det gør du ved at:

1. først at finde molarmassen for C som er 12,01

2. finde molarmassen for H som er 1,008.

3. så kigger du på antallat af dine atomer (her har du 1 C og 4 H)

4. Tilsidst ligger du det samme så det bliver til 12.01 g/mol +(4*1.008 g/mol)= 16.0426 g/mol

Stofmængden (n) findes så ved at bruge den førnævnte formel  n (stofmængde)=m (masse)/M(Molarmasse), hvor du nu har alt hvad du har brug for.

Dit regnestykke er således:

n (som har enheden mol)=5,87g / 16.0426 g/mol

 

 

Det er lige hvad jeg kunne nå nu, så håber der er ander der kan supplere inden jeg kommer tilbage. 


Skriv et svar til: Opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.