Fysik

Arkimedes princip

18. marts 2012 af darde-disco (Slettet) - Niveau: A-niveau

Væsker:

a. Gør rede for Arkimedes princip.
b. Definer og forklar begrebet viskositet.

Hej er er nogen der kan hjælpe mig med disse 2 under opgaver!!

på forhånd tak for hjælpen :)

 

Svar #1
18. marts 2012 af darde-disco (Slettet)

mit bud...

a) et legme der kommer i et væske bliver påvirket af 2 krafter, tyngde kraften og opdriften, og derfor er legmet vægt lige med den fortrængte væske. 

formel B= v* ro * g

 

b?

   

Brugbart svar (1)

Svar #2
18. marts 2012 af mathon

a. Gør rede for Arkimedes princip

                  det helt nedsænkede legemes densitet ρ > ρvæske

                                               Fres = m·g - V·ρvæske·g = m·V·ρ - V·ρvæske·g = V·(ρ - ρvæske)·g

 

                  det flydende legemes densitet ρ < ρvæske

                                               Fres = m·g - Vunder·ρvæske·g = 0

                                                          V·ρ·g = Vunder·ρvæske·g

                                                          V·ρ = Vunder·ρvæske

                                                          Vunder / V = ρ / ρvæske

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. marts 2012 af mathon

b. Definer og forklar begrebet viskositet.

                  Viskositet er et mål for en væskes sejhed, dvs. den indre modstand mod ændring af dens form.

                  Befinder en væske sig mellem to parallelle plader, som har den indbyrdes afstand dl og arealet
                  A, og påvirkes den ene af disse plader af en konstant tangential kraft
τ, vil fladen få en
                  hastighedstilvækst dv bestemt af ligningen
                                                  
                                                                τ = η·A·(dv/dl)

                  Konstanten η er viskositeten (dynamisk viskositet).


                  Strømmer en væske gennem et rør med længden l, radius r og med en trykforskel p mellem
                  rørets ender, vil der pr. sekund strømme en væskemængde ud hvis masse er givet ved

                                                                m = (π/8)·(r4·p) / (l·η)      (Poiseuilles formel)

                  Viskositeten måles i Pascalsekund Pas = Ns/m2 eller i Poise (P)

                                                                                             
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. marts 2012 af mathon

a)
        princippet er:
                                     Et legeme nedsænket i en væske påvirkes af en opadrettet kraft Fop 
                                     - kaldet opdriften - af størrelse lig med tyngden af den fortrængte væskemængde.


Skriv et svar til: Arkimedes princip

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.