Kemi

Beregning af Cl-koncentrationen

26. marts 2012 af MathiasPedersen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej dygtige kemikere.

Min studiemakker og jeg sidder med en opgave, som vi har lidt problemer med. Det drejer sig mere nøjagtigt om beregningen af chlorid koncentrationen i mavesækken efter en bestemt neutralisering. Opgaven lyder:

Mavesaft kan betragtes som en fortyndet opløsning af saltsyre (HCl). Mavesaftens 

lave pH værdi har en bakteriedræbende funktion.  (a) Beregn antallet af mol HCl i 0.50 L mavesaft med pH 1.5  (b) Halsbrand (sure opstød) opstår når sur mavesaft kommer op i spiserøret.  Halsbrand kan behandles med syreneutraliserende stoffer.  Aluminiumhydroxid, Al(OH)3, er et syreneutraliserende stof med en  molvægt på 78.0 g/mol. En person spiser en dosis af dette stof, der  neutraliserer 2.0 L mavesaft med pH 2.0  i. Beregn hvor mange gram aluminiumhydroxid denne person har  spist.   ii. Angiv koncentrationen i mol/L af følgende ioner i opløsningen  efter neutraliseringen: H+, OH−, Cl−, Al3+ .   Vi har løst alle opgaverne pånær ii.. Her ved vi, at [H+] = [Cl-] = 1·10-7 M. Men vi har svært ved at finde koncentrationen af chlorid. Vi kunne derfor godt trænge til en hjælpende hånd. På forhånd mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2012 af mathon


Svar #2
26. marts 2012 af MathiasPedersen (Slettet)

Det er korrekt, ja. Men vi ønsker at bestemme koncentrationen af Cl- og Al3+ efter neutraliseringen. Hvordan gøres dette mere præcist?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. marts 2012 af mathon

2.0 L mavesaft med pH 2.0
   har koncentrationen
                                                       [H3O+] = 0,01 M
og indeholder
                                                       n(H3O+) = (2,0 L) · (0,01 mol/L) = 0,020 mol

som ækvivalerer                             0,020 mol Cl-

som neutraliseres af
                                                       0,020 mol OH- som ækvivalerer

                                                       n(Al(OH)3) = (1/3)·n(H3O+) = (1/3)·(0,020 mol) = 0,006667 mol Al(OH)3

som ækvivalerer
                                                       0,006667 mol Al
                                                      

 

                                                       [Al3+] = n/V = (0,006667 mol) / (2,0 L) = 0,003333 M

                                                       [Cl- ] = n/V = (0,020 mol) / (2,0 L) = 0,01 M

 

 

                                                       


Svar #4
26. marts 2012 af MathiasPedersen (Slettet)

Tusind tak for svaret!


Skriv et svar til: Beregning af Cl-koncentrationen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.