Matematik
Længden af cartesisk plan
Hej jeg har virkelig brug for hjælp til følgende opgave
Overvej kurven i R2, hvis polære koordinater er parameteriseret af funktionen f :[0,2π]→R2, f(t):=(1+cost,t).
Find længden af kurven i det kartesiske plan.
Jeg tror det allerede går galt for mig når jeg skal ændre polære til cartesiske koordinater.
Opgaven giver mig allerede at r(t):=1+cost
Men hvordan kan jeg komme videre? Er x = rcost og y=rsint ??
Please hjælp.
Svar #2
27. marts 2012 af malou190 (Slettet)
Okay men hvordan kommer jeg så videre i opgaven? hvordan finder man længden?
Svar #4
27. marts 2012 af malou190 (Slettet)
Jeg beklager virkelig, men har du mulighed for at uddybe?
Svar #5
27. marts 2012 af peter lind
Du kan fortolke det som en partikel, der bevæger sig langs kurven, t er tiden og (x(t), y(t)) er der hvor partiklen er til tiden t,. v(t) er så hastigheden af partiklen og integralet i #3 angiver så tilbagelagt vej
Svar #7
27. marts 2012 af malou190 (Slettet)
okay det er måske mig der forvirre mig selv, da det du siger kan være ækvivalent med det opgaven forventer vi skal gøre nemlig:
"skriv først r(t) := 1 + cos t for at undgå alt for mange forvirrende sin og cos udtryk. Slå funktionen g : R2 → R2 som transformerer polære koor- dinater til kartesiske koordinater op. Find tangent vektoren (D(g o f ))(t) af kurven i t (kartesiske koordinater), ved anvendelse af kæde-reglen. Find længden af vektoren (D(g o f))(t) som sædvanlig ved at tage kvadratroden af summen af kvadraterne af de to komponter. (Hvis du ikke ved hvorfor det er relevant, slå op, hvordan man bestemmer længden af en parametriseret kurve.) Denne beregning starter grimt, men kun (r(t))2 og (r(t))2 “overlever” under kvadratroden. Brug nu, at r(t) = 1+cost. Hvis alt gik fint, skal du nu integrere sqrt(2(1+cost) for at finde længden."
kan du følge mig? jeg bliver forvirret af at jeg skal "finde" en funtion g og derefter benytte kædereglen til et eller andet.
hvordan tolker du opgaven, peter lind?
Svar #8
27. marts 2012 af SuneChr
t ∈ [0 ; 2π] : f : (x ; y) = (1 + cos t ; t) ⇔
(x ; y) = (1 ; 0) + (cos t ; t)
Det ses, at f er den omvendte funktion til y = 1 + cos x
# 0 anden sidste linje: nej, ikke det. Det fremstiller en cirkel med radius r.
Svar #9
27. marts 2012 af chr42 (Slettet)
#6
Jeg forstår ikke hvordan jeg skal finde v(t)
Du differentierer din x og y koordinat hver for sig. v(t) = (vx(t), vy(t)), se svar # 3. Længden findes ved hjælp af pythagoras.
Måske vil det hjælpe dig at tegne grafen - du kan finde en masse grafværktøjer online, der kan tegne polært.
Svar #10
27. marts 2012 af peter lind
Det er egentlig nogenlunde det jeg gør. Det jeg kalder v(t) er det opgaven kalder tangentvektoren. Det opgaven kalder længden af vektoren er det jeg kalder |v(t)|. Overgangen til kartesiske koordinater er x = r(t)*cos(t) y = r(t)* sin(t). Når der står nenyttelse af kædereglen er det formodentlig fordi der indsættes en ekstra variabel vinklen θ = t
Svar #11
27. marts 2012 af darde-disco (Slettet)
dvs. rcos(t) og rsin(t) skal differentieres ift t, efter det er vores polære coordinater?
Svar #12
27. marts 2012 af peter lind
#8 Du tolker det som f(t) er angivet i catesiske koordinater. I #0 står der at det er i polære koordinater
Svar #13
27. marts 2012 af chr42 (Slettet)
#11
dvs. rcos(t) og rsin(t) skal differentieres ift t, efter det er vores polære coordinater?
Du med r cos(t) og r sin(t) har du nogle kartesiske koordinater, som afhænger af en parameter t, som også svarer til din vinkel i de polære koordinater. Og ja, det der t du skal differentiere med hensyn til.
Svar #14
27. marts 2012 af darde-disco (Slettet)
Hvordan kan Jeg skrive koordinaterne fra polære til kartesiske, for at udtrykke g?
Svar #15
27. marts 2012 af chr42 (Slettet)
Hvad var det lige g var?
Du har (x,y) = ((1+cos(t))*cos(t),(1+cos(t))*sin(t))
v(t)=(vx,vy)=(dx/dt,dy/dt)
Længden af v(t) findes og integreres for alle t, og så burde du have din længde.
Svar #16
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
I polære koordinater, hvor r = r(t) og t er argumentet, kan man benytte udtrykket for buelængden mellem t1 og t2:
s(t1;t2) = t1∫t2 √( (dr/dt)2 + r(t)2 ) dt
= t1∫t2 √( sin(t)2 + 1 + cos(t)2 + 2cos(t) ) dt
= t1∫t2 √( 2·(1 + cos(t)) ) dt
= 2 · t1∫t2 |cos(t/2)| dt
Svar #17
28. marts 2012 af malou190 (Slettet)
#16
så dr/dt er det samme som dx/dt+dy/dt ?
og hvor kommer vi overhovedet til at bruge de cartesiske koordinater ?
undskyld det kan også bare være mig der overser noget :/
Svar #18
28. marts 2012 af chr42 (Slettet)
Du skal ikke undskylde :-)
Men nej, dr/dt er ikke det samme som summen dx/dt+dy/dt.
Det du skal huske er, at alt har to koordinater. Enten en radius og en vinkel, eller en x og en y koordinat.
Det gælder også for den afledede v(t).
Svar #19
28. marts 2012 af littleman1 (Slettet)
Hvordan er det lige grafen kommer til at se ud er det bare y=1+cos(x) halvcirkel?
Svar #20
28. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#19
Det er grafen for den omvendte funktion til
x = 1 + cos(y) , altså
y = cos-1(x-1) ,
hvor x og y tilhører passende intervaller.
